Για την επιτυχία του πρώτου εταιρικού ομολόγου από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας τα είπαμε.

Σήμερα, την επομένη της ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας που συνδυάστηκε με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των 100.000 ομολογιών της εταιρείας Costamare Participations Plc με την εγγύηση της Costamare Inc., στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών καλό και χρήσιμο είναι να γνωρίζουν άπαντες το πού θα διατεθούν τα αντληθέντα κεφάλαια.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών νέων κεφαλαίων (85,6 εκατομμύρια ευρώ) δηλαδή μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης (100-3,1=96,9 εκατομμύρια ευρώ) θα πάνε για αγορά των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιρειών Adele Shipping Co., Bastian Shipping Co. και Cadence Shipping Co., εντός χρονικού διαστήματος ενός μηνός από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Από εκεί και πέρα, ένα ποσό λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ (9,8 εκατομμύρια ευρώ) θα αξιοποιηθεί για αγορές μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή πλοίων της Costamare Inc. ή και τρίτων, κατόπιν αποτίμησης από εγνωσμένου κύρους εκτιμητή εντός 18 μηνών από σήμερα.

Τέλος, για τη κάλυψη κεφαλαίων κίνησης της εταιρείας και των θυγατρικών της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εντός 18 μηνών από σήμερα θα διατεθεί το ποσό που απομένει δηλαδή 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

—————————–

Τι σημαίνει στη πράξη η επιλογή ένταξης της Cameo – ένα online marketplace που συνδέει απευθείας τους fans με περισσότερους από 40 χιλιάδες celebrities, μέσω εξατομικευμένων βίντεο, ζωντανών κλήσεων και μηνυμάτων-  στο δίκτυο της Endeavor; Η πρώτη απάντηση είναι σχεδόν αυτονόητη: Ένα unicorn ( μια νεοφυής επιχείρηση που η αξία της στην αγορά υπερβαίνει το 1 δις ευρώ) είναι καλό και χρήσιμο να το έχεις συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιο σου. Ιδιαίτερα, όταν πίσω από τον «μονόκερο» είναι ο  ελληνικής καταγωγής Steven Galanis που μαζί με τον Devon Townsend, συναποτελούν την ιδρυτική ομάδα της εταιρείας Cameo.

Μια δεύτερη, πιο ψαγμένη απάντηση έχει να κάνει με τις ευρύτερες επιδιώξεις της Endeavor.  Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Την ίδια στιγμή, η ένταξη της Cameo στο παγκόσμιο δίκτυο του οργανισμού είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική της Endeavor Greece τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρό της οποίας βρίσκεται η διασύνδεση του ελληνικού οικοσυστήματος με επιτυχημένους επιχειρηματίες της διασποράς και η ενίσχυση του τρόπου με τον οποίο το υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από αυτό. Οι επιχειρηματίες της διασποράς μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στο τοπικό οικοσύστημα, στηρίζοντας έμπρακτα τους Έλληνες επιχειρηματίες στην ανάπτυξη των εταιρειών τους, αλλά και εμπνέοντας ανερχόμενους επιχειρηματίες στο να υλοποιήσουν τις ιδέες τους».

—————————-

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ήταν πρόεδρος της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, τώρα μετά την εξαγορά της Chipita από την Mondelez International θα είναι και μέτοχος της. Μόνος; Πιθανότατα, όχι. Ούτε μόνος θα είναι, ούτε μοναξιές θα νιώθει μιας και θα έχει, όπως ακούγεται σε κύκλους της αγοράς, την συνδρομή ενός growth fund όπως το EOS capital partners, στο οποίο ο παλιός συνεργάτης του, Απόστολος Ταμβακάκης έχει μια προβεβλημένη παρουσία και ρόλο. Άλλωστε, το EOS είτε μόνο του, είτε μέσω συνεργασιών με άλλα funds επενδύει στην αγροδιατροφή!

——————————

Προς την Παρνασσού, μια οδό στο Μαρούσι που στεγάζει το επιτελείο της ομάδας που τρέχει το EOS κατευθύνεται, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Άρης Ξενόφος. Το κλίμα στο Μαρούσι για τον πρώην του ΤΑΙΠΕΔ είναι άκρως φιλικό.

——————————

Αλλά, μιας και πιάσαμε το ΤΑΙΠΕΔ να σας ενημερώσω ότι παρά το γεγονός ότι τα ονόματα έχουν κλείσει για τυπικούς και μόνο λόγους η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει εντός των επομένων ημερών. Μάλιστα, η ανακοίνωση θα αφορά το νέο ΔΣ σε πλήρη σύνθεση.  Ο Δημήτρης Πολίτης και ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης στην κεφαλή του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσες παρουσίες δίπλα τους. Ολοι μαζί αναλαμβάνουν την ευθύνη της συστηματικής μετεξέλιξης του Ταμείου σε σε asset προσέλκυσης επενδυών από τα μεγαλύτερα funds του εξωτερικού. Μάλιστα, ο Πολίτης συστήνεται από το Υπερταμείο ως ένας ικανός, αποτελεσματικός και ολοκληρωτικά εξωστρεφής μάνατζερ.

——————————

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου που θα έχει ως αποστολή να προκρίνει τον τρόπο αξιοποίησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Θα είναι ένα από τα πιο σύνθετα projects, καθώς αναμένεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το φαβορί για την περίπτωση της Καλαμάτας είναι οι διαχειριστές του Costa Navarino. Ωστόσο η σφήνα της Fraport περιπλέκει (ευχάριστα) την κατάσταση. Ακολουθεί προσεχώς η παραχώρηση άλλων 22 μικρότερων ελληνικών αεροδρομίων μέσω συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το παράδοξο στην περίπτωση του συγκεκριμένου αεροδρομίου (της Καλαμάτας) είναι ότι από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο σύμβουλος, θα απαιτηθούν 30 μήνες για να ολοκληρώσει την προετοιμασία για τον διαγωνισμό.

——————————

Κάποτε θα έφτανε κι αυτή η ώρα: Μέσα στην εβδομάδα θα βγουν σε πλειστηριασμό 551 ακίνητα ιδιωτών κι επιχειρήσεων. Και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών. Για το 2022 είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί  για 17.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών και πάλι. Πρόκειται για προγραμματισμένους πλειστηριασμούς που μέχρι πρότινος ήταν παγωμένοι.

——————————

Και το δεύτερο hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη προχωρά. Αυτή τη φορά πρόκειται για Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για 55 χώρες και θα προσφέρει αυστηρά εσωτερικές υπηρεσίες στον διεθνή οργανισμό της εταιρίας.

——————————

Κατ´ αρχήν η Τράπεζα Αττικής στοχεύει να απαλλαγεί από το βάρος των κόκκινων δανείων της, πουλώντας τα στο Ellington Management Group. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει κι όλοι – όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις – δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατάληξη των συζητήσεων. Ομως… Η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρχει και Plan B. Ιδωμεν.

——————————-

Οι Ολλανδοί της Ελλάκτωρ δεν αποκλείεται να κάνουν τελικώς δεκτό το αίτημα της πλευράς Μπάκου – Καυμενάκη και διευρύνοντας τα μέλη του ΔΣ, να εντάξουν σε αυτό κι εκπροσώπους τους.

——————————-

Ο 71 ετών Μπερνάρ Αρνό, ένας από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο κύριος της LVMH (της μεγαλύτερης και πιο διάσημης εταιρείας luxury προϊόντων), ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα. Έρχεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 17 Ιουνίου, με αφορμή το fashion show που ετοιμάζει η Dior (μια από τις φίρμες στο χαρτοφυλάκιο της LVMH) στην Ελλάδα. Το show θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ενώ θα ακολουθήσει private dinner στο Ζάππειο.

——————————–

Έρχεται τις επόμενες ώρες στην Αθήνα η αμερικανική αποστολή για να καταθέσει την τελική προσφορά αναφορικά με το project των τεσσάρων φρεγατών που θα αγοράσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Βελτιωμένη και με πρόβλεψη για την περίφημη συμπαραγωγή με ελληνικά ναυπηγεία.

Τέλη της περασμένης εβδομάδας έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Για το ίδιο θέμα και ειδικότερα για τον ρόλο που θα παίξουν τα ναυπηγεία στην αμερικανική προσφορά…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories