Με τη συντριπτική πλειοψηφία 96,48% οι μέτοχοι των ΕΛ.ΠΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής εξ αναβολής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, υπερψήφισαν την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. από το δημόσιο.

Έτσι, από τα 11 μέλη της διοίκησης το ελληνικό δημόσιο θα διορίζει απευθείας τα τέσσερα χωρίς να απαιτείται η έγκριση τους από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης για την εκλογή των υπολοίπων επτά μελών του Δ.Σ.

Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή σχετικά με το αν τα προτεινόμενα μέλη του τηρούν την πολιτική καταλληλότητας, η οποία επίσης υιοθετήθηκε από τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας καταδεικνύει επίσης της συμφωνία του άλλου μεγάλου μετόχου των ΕΛ.ΠΕ (Paneuropean Oil & Industrial Holdings) ως προς την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τον τρόπο της επιλογής των μελών που θα εκπροσωπούν το Δ.Σ.

Πριν την ψηφοφορία των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε στους μετόχους τους πέντε πυλώνες του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου «VISION 2025»

Χωρίς «Πετρέλαια» η νέα εταιρική ταυτότητα των ΕΛ.ΠΕ

Οι πέντε πυλώνες του σχεδίου είναι:

1. Καθορισμός συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης κατά 50% του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, με δέσμευση για net zero έως το 2050

Στόχος της διοίκησης είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων CO2 από τους περίπου 4 εκατ τόνους στους 2,9 εκατ τονους έως το 2030.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης το 30% της μείωσης θα προέλθει από τη βελτίωση και τις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια και το 20% από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει επίσης η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η παραγωγή βιοκαυσίμων και η ανακύκλωση πλαστικών.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής μπλε και πράσινου υδρογόνου.

Όπως τόνισε ο CEO των ΕΛ.ΠΕ το κόστος των εκπομπών των ρύπων προκαλεί επιπλέον κόστος 250 με 300 εκ. ευρώ στον όμιλο.

2. Αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και την ανάπτυξη του εναλλακτικού πυλώνα δραστηριότητας σε καθαρή ενέργεια

Τα ΕΛΠΕ αναπτύσσουν έναν δεύτερο πυλώνα δραστηριοποίησης που είναι οι ΑΠΕ με στόχο να έχουν στη δεκαετία λειτουργικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 2 GW που θα προσθέσουν 200 με 250 εκ. ευρώ στη λειτουργική κερδοφορία.

Εξετάζονται εξαγορές και συνέργειες εκτός συνόρων.

3. Αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση είναι αναγκαία η προσαρμογή του καταστατικού στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία όλων των εταιριών.

4. Μετάβαση σε μια κατάλληλη εταιρική δομή για τις δραστηριότητες του Ομίλου, με τρόπο που να προωθεί τη στρατηγική αυτή

Ο κ. Σιάμισιης περιέγραψε τη νέα εταιρική δομή η οποία προβλέπει τη σύσταση εταιρίας holding και από κάτω θα κρεμαστούν… οι εταιρίες ΕΛ.ΠΕ Διύλιση, ΕΚΟ Εμπορίας και Διεθνούς Εμπορίας, ΕΛΠΕ Upstream, ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες, Elpedison και οι συμμετοχές στις δύο ΔΕΠΑ.

Με τη νέα δομή σύμφωνα με τον CEO επιτυγχάνετε ο στόχος της επέκτασης των ΕΛ.ΠΕ σε αγορές της Ν.Α. Ευρώπης και η καλύτερη χρηματοδότηση.

5. Υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας που θα αναδεικνύει τη νέα εικόνα του Ομίλου

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε για την ανάγκη νέας ταυτότητας των ΕΛ.ΠΕ όπου θα φύγει ο όρος «Πετρέλαια» από το brand. Δεν μπορούμε να παράγουμε υδρογόνο να έχουμε δραστηριότητα στις ΑΠΕ και να υπάρχει η λέξη «Πετρέλαια».

Ο ίδιος όμως διαβεβαίωσε πως θα παραμείνουν τα ισχυρά εμπορικά σήματα όπως της ΕΚΟ και της BP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια