Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που πλήττει τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα επεκταθεί φέτος και στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, προειδοποιούν οι Hewlett-Packard και Dell, οι οποίες είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν παρά τα ικανοποιητικά κέρδη τους στο πρώτο τρίμηνο.

«Η κατάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού παραμένει στενή» δήλωσε ο Τόμας Σουίτ, οικονομικός διευθυντής της Dell που είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών, παγκοσμίως. Η HP, η οποία έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη μετά την κινεζική Lenovo, προειδοποίησε από την πλευρά της για μείωση της παραγωγής τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν πάντως αισιόδοξες για την συνολική κατάσταση της αγοράς, καθώς περιμένουν ότι η αυξημένη ζήτηση για λάπτοπ λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών αποδίδεται σε μια ποικιλία παραγόντων όπως οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Huawei, η αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές λόγω της πανδημίας, καθώς και το γεγονός ότι η αγορά αυτοκινήτων ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, η παγκόσμια παραγωγή PC –όρος της αγοράς που καλύπτει τους σταθερούς και φορητούς υπολογιστές- αυξήθηκε κατά 55,2% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Dell ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τμήματος Client Solutions, το οποίο περιλαμβάνει σταθερούς υπολογιστές, λάπτοπ και τάμπλετ, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 20% στα 13,31 δισ. δολάρια. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% στα 24,49 δισ., πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 23,40 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της HP από πωλήσεις PC αυξήθηκαν κατά 27% στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου, ενώ οι πωλήσεις φορητών αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 15,9 δισ. δολάρια, πάνω από τις προβλέψεις της Ουόλ Στριτ στα 15 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία