Για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια κρίση του 2008  η διαφορά του ελληνικού 1οετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου έπεσε κάτω του 1%. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης το περιθώριο (spread) διαμορφώθηκε σε 0,99%, καθώς η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,82% έναντι 0,17% του αντίστοιχου γερμανικού. Η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 0,11% και του 15ετούς στο 1,09%.

Οι ελληνικοί ομολογιακοί τίτλοι κινήθηκαν οριακά πτωτικά, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων σημείωναν άνοδο αν και παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του μήνα η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είχε δώσει τροφή στο σενάριο της  επιβράδυνσης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.  Οι δηλώσεις όμως της επικεφαλής της ΕΚΤ κι άλλων στελεχών που έδωσαν το στίγμα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, καθώς είναι πολύ χωρίς να μιλήσει κανείς για επιβράδυνση του προγράμματος, οδήγησαν σε χαμηλότερες αποδόσεις τους τίτλους.

Σε ολόκληρη την ευρωζώνη το σύνολο των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ (1,094 τρισ. ευρω).  Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (21 Μαρτίου) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,85% από 0,86% την Παρασκευή έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,02%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2209 δολ από 1,219 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2201 δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές