Μια συνεδρίαση που από την αρχή φάνηκε πως οι θεσμικοί θέλησαν να της προσδώσουν ανοδικό χαρακτήρα, με χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα τη συσσώρευση, κατέληξε με αξιόλογα κέρδη συγκριτικά με τον τζίρο.

Οι δυνατές κινήσεις στις δημοπρασίες άλλαξαν υπέρ της διεύρυνσης της ανόδου την εικόνα της αγοράς και πέτυχαν κλείσιμο στα ανώτερο μέρας που ορίστηκε στη διάρκειά τους. Η απουσία καθοδήγησης από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου δεν λειτούργησε αρνητικά και οι επενδυτές αρκέστηκαν στις αντιδράσεις από εταιρικά αποτελέσματα ή από εταιρικές κινήσεις.

Το τέλος της βρήκε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 894,85 μονάδες, ενισχυμένο κατά 0,82%.

Οι δείκτες FTSE25 και FTSEM σημείωσαν άνοδο κατά 0,89% και 0,14% αντιστοίχως.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,718 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 1,628 εκατ. για ΜΟΗ και ΑΛΦΑ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς σκαρφάλωσε στα 62,823 δις από τα 62,465 της προηγούμενης συνεδρίασης.

Οι ξένοι θεσμικοί είχαν φροντίσει να δείξουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα υπάρξουν πιέσεις ικανές να οδηγήσουν την αγορά σε αναζήτηση πυθμένα. Από το μέσο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης είχε εμφανιστεί το ενδοσυνεδριακό ανώτερο ημέρας των 894,20 μονάδων. Επίπεδο τιμών που προσεγγίστηκε πάλι στο τελευταίο δεκάλεπτο και ξεπεράστηκε από τις εντολές αγοράς για πολλά blue chip τις οποίες φύλαγαν οι θεσμικοί για την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων τους στο τέλος του μήνα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η ΕΤΕ με άνοδο πάνω από 4,00% στο μεγαλύτερο διάστημα που την απέδιδαν οι παράγοντες της αγοράς στην θετική εντύπωση που προκάλεσαν τα αποτελέσματά της. Από τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, από απόσταση ακολούθησε η ΠΕΙΡ, με μεταβολή ενδοσυνεδριακά άνω του +1,5%, ενώ την περισσότερη ώρα η ΑΛΦΑ είχε μικρή άνοδο και η ΕΥΡΩΒ βρισκόταν στο αρνητικό πεδίο, χωρίς ωστόσο μεγάλες απώλειες. Η κατάταξη αυτή με βάση τις μεταβολές άλλαξε δραστικά με τις δημοπρασίες.

Για τις πτωτικές μετοχές του FTSE25 οι πιέσεις ήταν επίμονες σε ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ ΕΕΕ και ΕΥΡΩΒ. Αλλά οι απώλειές τους μικρές και έτσι επέτρεψαν την εμφάνιση ανόδου στους βασικούς δείκτες χωρίς υπερβολές στην ανοδική δυναμική των, μονίμως άνω των 15, ανοδικών blue chip. Άλλωστε και αυτών η εικόνα άλλαξε στις δημοπρασίες κυρίως προς το καλύτερο, με τη ΔΕΗ να κλείνει με άνοδο +0,50%.

Ενδεικτικό της απουσίας όσων θεσμικών του εξωτερικού συμμετείχαν στις αργίες και απουσίαζαν από τις συναλλαγές, ήταν το φαινόμενο να φθάσει η αγορά στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος με τον τζίρο τότε οριακά χαμηλότερα των 40 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ σταμάτησε στις 17:01 στις 893,82 μονάδες με μεταβολή +0,70%.

Από τα blue chip ώθησαν ανοδικά οι ΕΤΕ +4,19%, ΕΥΔΑΠ +2,33%, ΑΡΑΙΓ +2,16%, ΑΛΦΑ +2,09%, ΠΕΙΡ +1,80%, ΟΛΠ +1,73%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,57%, και ΦΡΛΚ +1,50%.

Στον αντίποδα με πτώση απέμειναν οι ΤΕΝΕΡΓ -0,68%, ΕΕΕ -0,57%, ΕΥΡΩΒ -0,31% και ΒΙΟ -0,22%. Από τις μετοχές του FTSEM που κατέληξε στις 1400,59 μονάδες με μεταβολή +0,14% ξεχώρισαν για την ανοδική τους συνεισφορά οι ΙΝΚΑΤ +5,88%, ΙΝΤΚΑ +2,48%, ΙΝΤΕΡΚΟ +2,13% ΠΛΑΘ +1,85%, και ΜΙΓ +1,21%Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -1% βρέθηκαν οι ΑΒΑΞ -2,38%, ΚΟΥΕΣ -1,39%, ΕΥΑΠΣ -1,00%ΑΤΤ -0,93%.

Η δυναμική της μέρας οφείλεται στην ανάγκη να διορθωθούν οι αποτιμήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος ενός μήνα που ήταν τελικά ο δεύτερος πτωτικός με -1,70% για τον ΓΔ και το ΧΑ στο τρέχον έτος. Παράλληλα αποτυπώθηκαν οι αντιδράσεις των θεσμικών στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες