Ο Μπέρναρντ Λούνι πρέπει να νιώθει αρκετά αυτάρεσκος. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν περήφανα παρουσίασε το σχέδιό του για να οδηγήσει τον όμιλο πετρελαίου ΒΡ μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, ο CEO του ομίλου βλέπει την μετοχική τιμή της εταιρείας να υπο-αποδίδει των ανταγωνιστών του στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στον απόηχο του τριπλού χτυπήματος που δέχθηκε η βιομηχανία πετρελαίου πριν μερικές ημέρες, αυτή η διαφορά θα πρέπει να εξαφανιστεί.

Σήμερα δεν είναι απολύτως σίγουρο πως η στρατηγική της Exxon Mobil θα αλλάξει λόγω του γεγονότος ότι ακτιβιστές επενδυτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν την Τετάρτη τουλάχιστον δύο νέες θέσεις διευθυντών στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ούτε είναι σίγουρο κατά πόσον η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου την ίδια ημέρα που κάλεσε την Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030 θα έχει εφαρμογή μόνο στους 116 εκατ. τόνους ετησίως που εκπέμπονται κατά την παραγωγική διαδικασία του αγγλο-ολλανδικού ομίλου, ή κατά πόσον αυτό θα επεκταθεί στις εκπομπές των πελατών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα του. Επίσης, είναι πιθανό η βιομηχανία να ερμηνεύσει το κάλεσμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας προς τα μέλη της βιομηχανίας να μειώσουν απότομα την παραγωγή πετρελαίου ως κατευθυντηρία γραμμή αντί ως επιτακτική.

Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι οι ημέρες των μεγάλων ομίλων πετρελαίου που εμφανίζουν αδιαφάνεια στα σχέδιά τους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων έχουν τελειώσει. Αντί να καθορίζουν αποσπασματικούς στόχους για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν σε τρείς δεκαετίες, οι γίγαντες πετρελαίου θα πρέπει να ενσωματώσουν όλες τις εκπομπές καυσαερίων των πελατών τους στους στόχους που θέτουν. Αυτή είναι μια θέση την οποία οι αμερικανικοί όμιλοι, όπως Exxon, Chevron τείνουν να αποφεύγουν, ενώ η Total υποτιμά. Οι εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει επίσης να δεσμευτούν στην μείωση των εκπομπών καυσαερίων σε απόλυτη βάση μέχρι το 2030, κάτι στο οποίο η Shell παρεκκλίνει μέχρι στιγμής. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι ακολουθούν την πορεία που χαράσσει ο Λούνι, που δεσμεύθηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της ΒΡ κατά 40% μέχρι το 2030.

Αυτό που σημαίνει αυτή η αλλαγή για τις αποτιμήσεις ίσως δεν είναι άμεσα εμφανές. Οι επενδυτές πετρελαίου απολαμβάνουν παραδοσιακά γενναία μερίσματα. Οι μετοχές των Exxon και Total αποδίδουν περίπου 6%, πολύ πάνω από τις Shell και BΡ, οι οποίες μείωσαν απότομα τις πληρωμές μερίσματος πέρυσι. Η Chevron και η Exxon παρουσιάζουν αξίες που είναι πολλαπλάσιες του EBITDA των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.

Ωστόσο, αυτό αρχίσει να αλλάζει. Το προηγούμενο τρίμηνο, οι μετοχές της ΒΡ ενισχύθηκαν κατά 8%, ενώ οι μετοχές της Total είναι στάσιμες και της Shell υποχώρησαν οριακά. Η αύξηση των μετοχών της Exxon κατά 8% στο ίδιο διάστημα είναι εν μέρει αποτέλεσμα της προσδοκίας των επενδυτών για την έλευση του επιτυχημένου ακτιβιστή  που θα βοηθήσει τον όμιλο στη μετάβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια. Από χελώνα που θεωρείτο κάποτε από τους επενδυτές της βιομηχανίας πετρελαίου, ο Λούνι ταχύτατα εξελίσσεται σε λαγό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners