Project Syndicate

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και πέντε μήνες μετά το ίδιο το Brexit, η συζήτηση για το μέλλον του Σίτι, του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου, παρέμεινε διάλογος των κωφών. Οσοι ψήφισαν τον Ιούνιο του 2016 για να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύουν, ανεξάρτητα από τα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο, ότι ο αντίκτυπος θα είναι ελάχιστος και ότι οι προειδοποιήσεις για απώλειες θέσεων εργασίας και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων είναι υπερβολικές. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι είναι προγραμματισμένοι να σκέφτονται το αντίθετο και, ανεξάρτητα από τα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο, προβλέπουν καταστροφή. Τι μπορούμε να μάθουμε από ό,τι πραγματικά συνέβη;

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο COVID-19 έχει προκαλέσει σύγχυση στην εικόνα τους τελευταίους 18 μήνες. Οι άνθρωποι δεν είχαν τρόπο να αλλάξουν τοποθεσία, ακόμα κι αν το ήθελαν. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ορισμένες προσωρινές ρυθμίσεις που αμβλύνουν τον αντίκτυπο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά. Υπάρχει προσωρινό καθεστώς αδειών στο Λονδίνο για ορισμένες εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε την εκκαθάριση σε ευρώ στο Λονδίνο έως το 2022. Επομένως, αυτό που βλέπουμε σήμερα μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τον πλήρη μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Brexit.

Ωστόσο, οι αλλαγές που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να αξιολογούμε το μέλλον της πόλης και τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που βασίζονται εκεί. Μια κίνηση που δημιούργησε πρωτοσέλιδα ήταν η απότομη μεταφορά των συναλλαγών σε ευρωπαϊκές μετοχές από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ στις αρχές του έτους. Κατά μέσο όρο 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές διαπραγματεύονταν καθημερινά στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ τον Ιανουάριο, τέσσερις φορές τον όγκο τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος του Λονδίνου μειώθηκε απότομα, στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φαίνεται πιθανό ότι το Λονδίνο θα παραμείνει η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αγορά της Ευρώπης και με πολύ μεγάλη απόσταση από τις άλλες. Θα παραμείνει συνδεδεμένο σε ένα παγκόσμιο δίκτυο: οι συναλλαγές με ευρωπαίους πελάτες αποτελούν ίσως το ένα τέταρτο της δραστηριότητάς της. Αλλά δεν θα είναι πλέον το de facto οικονομικό κέντρο της ηπείρου. Για την ΕΕ, το Λονδίνο θα μετατραπεί από το κύριο χρηματοοικονομικό κέντρο του σε ένα σημαντικό υπεράκτιο κέντρο. Αλλες πόλεις θα αναλάβουν παρόμοιες δραστηριότητες, αν και οι ενδείξεις λένε ότι θα αναπτυχθεί ένα πολυπολικό σύστημα χωρίς κανέναν νικητή. Θα εξακολουθεί να υπάρχει ένας κερδοφόρος ρόλος για το Λονδίνο, αλλά η χρυσή εποχή της πόλης θα χαθεί όπως τείνουν να κάνουν οι χρυσοί αιώνες.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις ήταν ο πρώτος πρόεδρος της εποπτικής Αρχής των τραπεζών (FSA) της Βρετανίας την περίοδο 1997-2003. Είναι πρόεδρος της NatWest Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts