Το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά με διαφεύγοντες, ως συνήθως, τους δράστες αναστάτωσε και πάλι το πανελλήνιο, που πανικοβάλλεται καθώς διαπιστώνει ότι οι επαγγελματίες ληστές δρουν ανενόχλητοι, γνωρίζοντας ότι, αν τυχόν συλληφθούν, οι ποινές που τους απειλούν είναι χάδι και σύντομα θα αφεθούν και πάλι ελεύθεροι να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Η Αστυνομία έχει την αίσθηση ότι ματαιοπονεί, καθώς εκείνη συλλαμβάνει τους δράστες αλλά τα δικαστήρια και ο ποινικός νόμος επιβάλλουν ποινές-χάδι και αφήνουν σύντομα ελεύθερους τους δράστες.

Ενας εκ των υπερασπιστών των επιεικών ποινών ισχυρίζεται ότι διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυστηροποίηση των ποινών και η επιμήκυνση της κράτησης δεν μειώνουν την εγκληματικότητα και δεν κάνουν ασφαλέστερες τις κοινωνίες. Και όμως η απλή λογική αποδεικνύει ότι αν έναν κατ’ επάγγελμα εγκληματία, όπως είναι συνήθως οι ληστές, τον κρατήσεις περισσότερο χρόνο στη φυλακή, τον στερείς από αντίστοιχου χρόνου δυνατότητα να συνεχίσει τις ληστείες ευθύς μόλις αποφυλακιστεί. Και μπορεί για τα εγκλήματα που διαπράττονται εν βρασμώ ψυχής η οποιαδήποτε αυστηρότητα της ποινής να μην αποτρέπει τη διάπραξη του εγκλήματος, όμως τους επαγγελματίες κλέφτες και ληστές ασφαλώς τους επηρεάζει το ποια τύχη τούς επιφυλάσσει η εγκληματική τους συμπεριφορά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέδωσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατάλογο 20 συμμοριών που δρουν στην Ελλάδα και τα ονόματα 500 μελών τους που μετά την αποφυλάκισή τους συνεχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, καθώς γνωρίζουν ότι και ως υπότροποι και πάλι επιεικώς θα κριθούν.

Αλλά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να προβάλλεται η φιλολογία κατά της αποτελεσματικότητας των υψηλών ποινών, όταν είναι πασίγνωστο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά του διαβόητου νόμου Παρασκευόπουλου άφησε ελεύθερους 10.000 βαρυποινίτες επειδή δεν τους χωρούσαν οι φυλακές. Και ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν αποπεμφθεί από την εξουσία, προβλέπει ακόμα επιεικέστερες ποινές για τους εγκληματίες. Και δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση, αντί να αναστείλει αμέσως την εφαρμογή του νέου Κώδικα έως ότου διορθώσει τις φιλοεγκληματικές διατάξεις του, τον άφησε σε ισχύ με την υπόσχεση ότι εν καιρώ θα διορθώσει τις αστοχίες του. Και εν τω μεταξύ κάνουν πάρτι οι επαγγελματίες εγκληματίες, αφού γνωρίζουν ότι και να τους πιάσουν, θα πέσουν και πάλι στα μαλακά και σύντομα θα είναι ελεύθεροι για να συνεχίσουν ανενόχλητοι την εγκληματική τους δραστηριότητα. Αλλά τι περιμένεις από μια πολιτεία η οποία προβλέπει μεν ως εσχάτη των ποινών τα ισόβια δεσμά, αλλά η ίδια νομοθεσία μεριμνά ώστε να εκτίνουν μόνο το πολύ 18 έτη και συνήθως πολύ λιγότερα;
Εξαπατά τους νομοταγείς πολίτες δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ποινής των ισοβίων τα οποία ουδέποτε ισχύουν.

Ο Ι. Πρετεντέρης αναφέρει στα «ΝΕΑ» (15/5) ότι ένας τσιλιαδόρος (σε ληστεία) καταδικάστηκε 38,5 χρόνια κάθειρξη και κατά συγχώνευση σε 20 και θα βγει από τη φυλακή στα 2/5 της ποινής του, δηλαδή στα 8 χρόνια. Ενώ την καταδίκη ισόβιων δεσμών σε βάρος της τρομοκράτισσας Ρούπα το Εφετείο τη μετέτρεψε σε μόλις 6 χρόνια και 3 μήνες. Νόμος και δικαστήρια επιτρέπουν στους ληστές και τρομοκράτες να κάνουν πάρτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion