Την περίοδο χάριτος των 60 ημερών που έχει δικαίωμα θα χρησιμοποιήσει η Αργεντινή, αποφεύγοντας να καταβάλει σήμερα τη δόση ύψους περίπου 2,4 δισ. δολαρίων που οφείλει προς τη Λέσχη των Παρισίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να φτάσει σε νέα συμφωνία για το διακανονισμό των χρεών της, ώστε να αποφύγει μια ακόμη χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού Αλμπέρτο Φερνάντεζ προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να φτάσει σε ένα διακανονισμό για να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών, έχοντας να αντιμετωπίσει και τη διευθέτηση ενός δανείου ύψους 45 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Η χώρα οφείλει προς τη Λέσχη των Παρισίων 2,2 δισ. δολάρια σε κεφάλαιο και 237 εκατ. δολάρια σε τόκους, στο πλαίσιο της δόσης του μήνα.

Όμως, μετά από τρία χρόνια βαθιάς ύφεσης, που είχε ξεκινήσει και απλά επιδεινώθηκε από την πανδημία, τα ταμεία είναι… άδεια και η πρόσβαση στις αγορές απαγορευτική, με αποτέλεσμα η μόνη λύση είναι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Μάλιστα, αν και με την σταθεροποίηση των αγορών οι προοπτικές για την οικονομία της βελτιώνονται χάρη και στο ράλι των τιμών των commodities και δη, των αγροτικών προϊόντων, η Αργεντινή έχει ένα… βουνό υποχρεώσεων μπροστά της μέσα στη χρονιά, γεγονός που αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση Φερνάντεζ.

Πριν τα τέλη της χρονιάς, θα πρέπει να αποπληρωθούν επίσης 3,8 δισ. δολάρια σε κεφάλαιο και 753 εκατ. σε τόκους, από παλαιότερο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, το 2018.

Αν και για την ώρα συμφωνία με τους πιστωτές του Paris Club δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε πως μια ομάδα κρατών είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία και να αποδεχτεί μια συμφωνία με την Αργεντινή, αλλά υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  Ο ίδιος ο Φερνάντεζ βρέθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας προς χώρες πιστωτές της Λέσχης.

Θυμίζουμε πως ανάμεσα στα 16 μέλη της Λέσχης των Παρισίων είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Συνολικά από το 1956 η Αργεντινή έχει στραφεί προς το Paris Club ζητώντας βοήθεια εννέα φορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή