Σε περιορισμούς στο εμπόριο και τις εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος για τριάντα μέρες προχωρά η Αργεντινή, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει «πιάσει» ταβάνι σχεδόν στο 50%!

«Το ζήτημα με τις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος έχει ξεκάθαρα βγει εκτός ελέγχου» δήλωσε ο κεντροαριστερός πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, σε δηλώσεις του εξηγώντας πως η διεθνής ζήτηση για βοδινό κρέας «προκάλεσε στρεβλώσεις στις εγχώριες τιμές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν πλέον ανεκτές. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν μήνα με το μήνα χωρίς δικαιολόγηση».

Η Αργεντινή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βοδινού παγκοσμίως με τον όγκο των εξαγωγών της να έχει φτάσει πέρυσι στα 819.000 τόνους. Σε αξία οι εξαγωγές πέρυσι ανήλθαν σε 3,37 δισ. δολάρια, έχοντας βέβαια υποστεί μια πτώση κατά 16,5% σε σχέση με το 2019, όμως η δυναμικότητα του κλάδου είναι δεδομένη λόγω και της ισχυρής ζήτησης από μεγάλες αγορές, όπως η κινεζική.

To μέτρο καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θυσιάσει υπερπολύτιμα έσοδα από τις εξαγωγές για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τον μέσο πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τέσσερις μήνες ο τιμάριθμος έχει αυξηθεί κατά 17,6%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι συνολικά ο πληθωρισμός για τη χρονιά να περιοριστεί στο 29%, που είναι και το ποσοστό που έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό, όμως για την ώρα τα νούμερα… δεν βγαίνουν.

Το κόστος ζωής, λόγω και των συνεπειών της πανδημίας, έχει εκτοξευτεί κατά 46,3% μέσα σε δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Η δε, οικονομία βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης, που έχει ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία και απλά επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τη «βουτιά» στο ΑΕΠ να φτάνει το 9,9%.

Αντιδράσεις

Πάντως, η απόφαση ήδη προκάλεσε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγροτικές οργανώσεις της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν από κοινού ότι θα σταματήσουν για εννέα ημέρες, αρχής γενομένης από τις 20 Μαΐου, το εμπόριο ζώντων ζώων σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ξεκαθάρισαν πως θα προχωρήσουν και σε άλλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτικών Ενώσεων Αργεντινής (CRA) Χόρχε Τσέμες, «ο δρόμος και οι επιλογές της κυβέρνησης είναι βαθιά λανθασμένες».

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις κυβέρνησης-αγροτικών οργανώσεων υποδεικνύει ότι είναι αναγκαίο η πρώτη να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των αγροτών, οι οποίοι φέρνουν το ζωτικό για τη χώρα συνάλλαγμα από τις εξαγωγές και στην ανάγκη καταστολής της καταστροφικής πορείας του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή