Η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κάνει τον πετρελαϊκό γίγαντα της Γαλλίας Total, που ακολουθεί κι αυτός τέτοια πολιτική, να αλλάζει όνομα σε Total Energies για να αντικατοπτρίζει καλύτερα τα νέα δεδομένα.

Ο όμιλος που ιδρύθηκε το 1924 έχει αρχίσει να επενδύει πολύ περισσότερα στην αιολική και στην ηλιακή ενέργεια και δέχεται συνεχώς πιέσεις από μετόχους και ακτιβιστές – όπως και οι υπόλοιπες πετρελαϊκές – προκειμένου να κάνει ακόμα πιο πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ο όμιλος εκφράζει την πρόθεσή του να μεταμορφωθεί σε εταιρεία πολλαπλών μορφών ενέργειας για να απαντήσει στις διπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζονται από τη μετάβαση: περισσότερη ενέργεια και λιγότερες εκπομπές ρύπων» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πατρίκ Πουιάν. Μόνο για φέτος η Total σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από το 20% του προϋπολογισμού της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι μέτοχοι του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα έδωσαν το πράσινο φως στη νέα στρατηγική του ομίλου στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Ανάμεσα στα σχέδια που ενέκριναν ήταν και αυτά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία που έχει έδρα το Παρίσι είχε ζητήσει τα σαφή στήριξη των μετόχων και επενδυτών για να κυνηγήσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους. Πρόκειται για σημαντική χρονική συγκυρία, καθώς το τελευταίο διάστημα παραδοσιακές πετρελαϊκές έχουν υποστεί σειρά από σημαντικές ήττες από μετόχους, ακτιβιστές και δικαστήρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μεγάλες πετρελαϊκές είχαν αψηφήσει σε μεγάλο βαθμό εκκλήσεις για ταχύτερη δράση στην προστασία του περιβάλλοντος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τη Συμφωνία του Παρισιού. Η συμφωνία αυτή για το κλίμα, η οποία επικυρώθηκε από σχεδόν 200 χώρες το 2015, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή μιας μη αναστρέψιμης κλιματικής κρίσης.

Ενώπιον μεγάλων προκλήσεων οι πετρελαϊκές

Την περασμένη εβδομάδα μεγάλες πετρελαϊκές είδαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις αν δεν αναλάβουν άμεσα δράση. Δικαστήριο της Χάγης σε απόφαση-σταθμό υποχρέωσε τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Μπορεί η βρετανο-ολλανδική πετρελαϊκή να έχει δικαίωμα έφεσης αλλά πρόκειται για πολύ σημαντικό προηγούμενο δικαστικής απόφασης. Η προσφυγή στο δικαστήριο κατά της εταιρείας έγινε τον Απρίλιο του 2019 από επτά ομάδες ακτιβιστών, περιλαμβανομένων και των Φίλων της Γης και της Greenpeace, για λογαριασμό πάνω από 17.000 πολιτών της Ολλανδίας.

Την ίδια στιγμή ακτιβιστές μέτοχοι κερδίζουν τουλάχιστον δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon ύστερα από μάχη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Η εταιρεία Engine No. 1 των ακτιβιστών έχει μερίδιο μόλις 0,02% στην Exxon, αλλά πιέζει από τα τέλη του 2020 την Exxon να επανεξετάσει τον ρόλο της και να προσπαθήσει να πετύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων.

Επιπλέον η Chevron δέχεται τις πιέσεις μετόχων για πράσινη στροφή και σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα και ενέκρινε σχετική πρόταση για την περικοπή αυτών των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σημαντικό βαθμό.

H BP εφαρμόζει φιλόδοξο πλάνο για τον μηδενισμό μέχρι το 2050 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι στόχοι της βρετανικής εταιρείας κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά των υπόλοιπων μεγάλων πετρελαϊκών που είναι οι μεγαλύτερες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) από την πλευρά της προειδοποίησε πριν από λίγες μόνο ημέρες ότι οι πετρελαϊκές οφείλουν να σταματήσουν όλα τα νέα έργα εκμετάλλευσης μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου φέτος, εάν ο πλανήτης επιθυμεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης