Στην πρόταση για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανία Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, επανήλθε στο επίμαχο ζήτημα του ψηφιακού φόρου προς τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Θυμίζουμε πως η Βρετανία ήταν από τις χώρες που είχαν εμφανιστεί εξαρχής αρκετά επιφυλακτικές απέναντι στην αμερικανική πρόταση, αν και η πίεση του Λευκού Οίκου σε συνδυασμό με τη θετική διάθεση έτερων δυνάμεων κυρίως από την Ευρώπη, όπως και η βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλαν οι Αμερικανοί με φόρο ύψους 15%, αντί του αρχικού 21%, υποχρέωσε τη βρετανική κυβέρνηση να φανεί πιο διαλλακτική.

Πραγματικά, ο κ. Σουνάκ, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη Mail, εν όψει και της νέας (κατ’ ιδίαν) συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7, στις 4 και 5 Ιουνίου, στο Λονδίνο επεσήμανε πως, αν και οι διαπραγματεύσεις για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο πηγαίνουν καλά, «η συμφωνία πρέπει να είναι η σωστή για τη Βρετανία».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως, όπως εξήγησε ανοιχτά ο Βρετανός υπουργός, το «ναι» του Λονδίνου σχετίζεται και με το έτερο ζήτημα που αφορά τον ψηφιακό φόρο, που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να δρομολογήσουν στρεφόμενες κατά των αμερικανικών κυρίως τεχνολογικών κολοσσών. «Πρέπει να καταλάβουν πως η δίκαιη φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών είναι σημαντική για μας. Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία (και για το θέμα αυτό), και για το λόγο αυτό παροτρύνω τις ΗΠΑ και όλο το G7 να προσέλθει στο τραπέζι την ερχόμενη εβδομάδα με το σκοπό αυτό».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σουνάκ και αρκετές εταιρείες από την πλευρά τους, όπως το Facebook, θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζουν τι ισχύει με σαφήνεια.

Θυμίζουμε πως οι υπουργοί Οικονομικών ήδη συζήτησαν το θέμα, σε προκαταρκτική συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα και θα επανέλθουν στη νέα συνάντηση τους την ερχόμενη Παρασκευή, με στόχο να έχουν φτάσει σε συμφωνία που θα «κλειδώσει» και θα επικυρωθεί σε ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής, στο Κάρντιφ, τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως