Η Ελλάδα αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες για την οποία ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάτι τέτοιο θα επιδράσει ιδιαιτέρως θετικά για την χώρα μας, με την κυβέρνηση να προσδονά να λάβει φέτος ένα ποσό της τάξης των 7,9 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αξιολογήσεις της χώρας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως στις 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το ελληνικό σχέδιο.

Μέχρι στιγμής Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία φαίνεται να έχουν διανύσει γρηγορότερα κάποια βήματα, όταν χώρες όπως η Ιταλία για παράδειγμα φέρεται να έχουν διάφορα προβλήματα ως προς το είδος, την ποιότητα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ενσωματώνονται στο δικό τους σχέδιο.

Ωστόσο, μετά την έγκριση από το Ecofin, θα χρειαστεί να υπάρξει μια σειρά εγκρίσεων από τα Κοινοβούλια όλων των χωρών (στα δικά τους σχέδια), ούτως ώστε να βγει στις αγορές η Ε.Ε και να εκδόσει το ομόλογο.

Πάντως, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να λάβει τα πρώτα κονδύλια ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Εντός Ιουνίου η έκδοση ομολόγου

Η ΕΕ είναι πλέον σε θέση να αρχίσει,  τη διαδικασία έκδοσης κοινού χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κάτι το οποίο θα πράξει τον Ιούνιο, ανακοίνωσε  βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο θεσμός, ο οποίος εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, ανέφερε πως «έλαβε επίσημα ειδοποιήσεις έγκρισης από το σύνολο των 27, κάτι που επιτρέπει στην (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να διαθέσει ομόλογα εξ ονόματος της ΕΕ στις αγορές κεφαλαίων».

Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2023 η Κομισιόν θα δανειστεί το 70% των 672,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα την περίοδο 2023-2026.  Στην Ελλάδα αναλογούν 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους, γεγονός χωρίς προηγούμενο, που αποκαλείται ενσάρκωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης