Στην ανάγκη που υπάρχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει να μελετά και να καταγράφει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα που δημιουργεί αναφέρθηκε σε ομιλία του σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας σε διάσκεψη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών με θέμα την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πάουελ διευκρίνισε πως ο ρόλος των τραπεζών (και άρα της Fed) δεν είναι να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει την περιβαλλοντολογική πολιτική της κάθε χώρας. Όμως, δεδομένων των αυξημένων απειλών που προκύπτουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τις οικονομίες, όλο και μεγαλύτερος αριθμός κεντρικών τραπεζών έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν την κλιματική αλλαγή στους παράγοντες διαμόρφωσης της στρατηγικής τους. Για παράδειγμα την πρόθεση αυτή έχει και η Κριστίν Λαγκάρντ, για το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΚΤ, όπως έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά.

Στο ίδιο μονοπάτι κινείται σταδιακά και η Fed, με την Λάελ Μπρέναρντ, η οποία είναι μέλος του συμβουλίου, να είναι αυτή που έχει αναλάβει να εποπτεύει τη διαδικασία. Σημειωτέον δε, πως η κυρία Μπρέναρντ αποτελεί το μόνο μέλος του κεντρικού συμβουλίου των διοικητών της Τράπεζας που δεν διορίστηκε επί διακυβέρνησης Τραμπ.

Η ίδια η κυρία Μπρέναρντ σε παλαιότερες δηλώσεις της έχει αναφερθεί στο θέμα, αποκαλύπτοντας πως έχει προτείνει τη διαμόρφωση σεναρίων που να συνδέονται με απειλές που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Στα σενάρια αυτά η Fed θα εξετάζει την ικανότητα ατομικών επιχειρήσεων και τραπεζών, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά, να διαχειριστεί υποθετικά σοκ, διαφορετικής διαβάθμισης, στο πρότυπο και των εναλλακτικών σεναρίων που εξετάζονται με τα stress tests.

Σύμφωνα με την κυρία Μπρέναρντ τα σενάρια θα περιλαμβάνουν τόσο την ύπαρξη φυσικής καταστροφής και ζημιάς σαν αποτέλεσμα κάποιου ακραίου καιρικού φαινόμενου, αλλά και το ρίσκο της πράσινης μετάβασης, δηλαδή το κόστος της στροφής σε μια οικονομία χαμηλότερων ρύπων.

Για την ώρα, η Fed δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα, όπως αποκάλυψε και ο κύριος Πάουελ, όμως θα το πράξει σύντομα.

Η διευκρίνιση του διοικητή της Fed πως η Τράπεζα δεν σκοπεύει να παρέμβει στη διαμόρφωση της εθνικής περιβαλλοντολογικής πολιτικής έχει να κάνει με τις επικρίσεις που έχει ήδη αποσπάσει η συζήτηση για την ενσωμάτωση κλιματικών ρίσκων στη στρατηγική της. Για παράδειγμα, Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, Πατ Τούμεϊ έχει υποστηρίξει πως η Fed διευρύνει υπερβολικά τα νομικά της όρια ασχολούμενη με τις κλιματικές απειλές. Αν και βέβαια το υπερσυντηρητικό προφίλ του κ. Τούμεϊ τον τοποθετεί, ούτως ή άλλως, «απέναντι» σε πολλές πράσινες πρακτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green