Την εβδομάδα έως τις 30 Μαΐου ο δείκτης ανάκαμψης παρέμεινε σχεδόν σταθερός καθώς βελτιώθηκε από τις από τις 87,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 87,3 μονάδες. Αισθητή ήταν η βελτίωση στον κλάδο της υγείας και στην κινητικότητα, βελτίωση όμως που αντισταθμίστηκε από την αντίστοιχη μείωση στην αγορά εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει συνεχή αύξηση εδώ και 9 εβδομάδες (με εξαίρεση τη μικρή μείωση κατά την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021). Πρόκειται για το μόνο δείκτη που έχουμε εντοπίσει εδώ και τόσο καιρό με μια συνεχόμενη πορεία ανάκαμψης -οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση και την υγεία- παρότι οι γενικότερες ενδείξεις ήταν αρνητικές. Αυτή η τάση ανάκαμψης φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. της 4ης Ιουνίου 2021 σχετικά με ύφεση στην ελληνική οικονομία της τάξης του -2,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση την εβδομάδα έως τις 16 Μαΐου, στις 76,41 μονάδες σε σχέση με τις 76,06 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις μικρές βελτιώσεις της ζήτησης/κατανάλωσης και της υγείας.

Πανδημία και Οικονομία

Οι τάσεις στην οικονομία παραμένουν σταθερές καθώς μειώνονται τα κρούσματα , οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Προβλέψεις  ΑΕΠ

Το 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ακόμη,  εκτιμάται σε 3,40% και αναμένεται να επιβεβαιωθουν ή να διαψευστούν οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 4,42% ενώ για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,65%.

Προστέθηκαν οι ανανεωμένες προβλέψεις της Focus Economics. Ωστόσο. δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τις προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουνίου 2021 κάνουν λόγω για ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά -2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Με βάση την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και εάν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη που αναμένεται με βάση την Oxford Economics για τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2021 θα πρέπει να αναμένουμε ρυθμό μεγέθυνσης για το σύνολο του έτους ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 4,42% αντί για 3,4% που αναμέναμε.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Έχει σχέση το πεδίο βαρύτητας της Γης με τα υψόμετρα;
Academia |

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα

Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Academia |

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Academia |

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη

Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.