Περιορίζονται σταδιακά οι ελπίδες για μια ταχεία επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης στο πλαίσιο των συνομιλιών της Βιέννης. Πραγματικά, λίγο πριν την έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, στα τέλη της εβδομάδας, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συμφωνούν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με δηλώσεις του σήμερα περιέπλεξε το τοπίο, καθώς υποστήριξε πως ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, αρκετές από τις αμερικανικές κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν. «Θα παραμείνουν (οι κυρώσεις) έως ότου το Ιράν αλλάξει στάση» τόνισε, μιλώντας νωρίτερα σε επιτροπή της Γερουσίας.

Η τοποθέτηση Μπλίνκεν δημιούργησε εύλογες απορίες δεδομένου πως μέχρι τώρα οι αγορές θεωρούσαν δεδομένο πως η επίτευξη συμφωνίας θα σήμαινε από τη μία πλευρά περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και από την άλλη άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Και δη, του νέου πακέτου των κυρώσεων που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό, άλλωστε, ήταν το περιεχόμενο και το… πνεύμα της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2018, που υπέγραψε για λογαριασμό των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα και αποδόμησε αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να σπεύδει να ακολουθήσει τα χνάρια του Μ. Ομπάμα αναζωπυρώνοντας και τις συνομιλίες στη Βιέννη.

Πριν λίγες ημέρες, ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στις συνομιλίες, Ενρίκε Μόρα, δήλωσε αισιόδοξος πως η συμφωνία μπορεί να «κλείσει» κατά τον επικείμενο έκτο γύρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσει Πέμπτη ή Παρασκευή.

Εξάλλου, αυτό ελπίζει και η Τεχεράνη που ιδανικά θα ήθελε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να έχει να επιδείξει μια συμφωνία πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Η αποχώρηση του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί, ο οποίος δεν δίστασε να κοντραριστεί με τους σκληροπυρηνικούς για την προώθηση της συμφωνίας και η πιθανή αντικατάσταση του από κάποιον… σκληρότερο, είναι σαφές πως μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στις συνομιλίες. Παράλληλα θα διευκόλυνε σαφώς τον νέο Ιρανό πρόεδρο να αποδεχτεί, ενδεχομένως, όρους που ο ίδιος δεν θα ήθελε, ρίχνοντας την ευθύνη στον προκάτοχο του.

Σε κάθε περίπτωση αν η αμερικανική πλευρά κάνει… νερά αναφορικά με την άρση όλων των κυρώσεων, τότε θα είναι αντιστοίχως δύσκολο για την Τεχεράνη να δείξει πλήρη συμμόρφωση στο πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος, που είναι και το ζητούμενο.

Ένα ακόμη ακανθώδες σημείο εντοπίζεται στην απαίτηση της Τεχεράνης προς την Ουάσιγκτον να αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη μαύρη λίστα όσων στηρίζουν ή προάγουν την τρομοκρατία, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των ιρανικών επιχειρήσεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους