Σταθερά στο πρόγραμμα περικοπών των επιπέδων παραγωγής έμειναν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, κατά τη σημερινή συνάντηση τους. Αν και η απόφαση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, αν λάβουμε υπόψη τη συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες και κυρίως βέβαια σήμερα.

«Τα επίπεδα ζήτησης έχουν δείξει σαφή σημάδια βελτίωσης, ειδικά στις μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα» σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δίδοντας το «σήμα» στη συνάντηση.

Πραγματικά, η ομάδα, που περιλαμβάνει τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία, επικύρωσε την αύξηση των επιπέδων προσφοράς κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως από τον επόμενο μήνα με στόχο να επιστρέψει σε παραγωγή ύψους 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέχρι τον Ιούλιο.

Μάλιστα, η ίδια η κορυφαία χώρα παραγωγής, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να συνεχίσει τις μετριοπαθείς μονομερείς περικοπές της παραγωγής, ύψους ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, που έθεσε σε εφαρμογή πριν λίγους μήνες.

Άνοδος των τιμών 

Το καρτέλ χρειάστηκε αρκετούς μήνες προσπαθειών για να καταφέρει να σταθεροποιήσει και να ανεβάσει τις τιμές που είχαν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την περασμένη άνοιξη, λόγω της πανδημίας και του σοκ των lockdowns. Πλέον, όμως, με τις οικονομίες να ανοίγουν και να ανακάμπτουν, η ζήτηση ανεβαίνει και οι τιμές επίσης, ξεπερνώντας και το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι, ήτοι μια αύξηση της τάξεως του 38% από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Σήμερα οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε υψηλό διετίας με άλμα άνω του 3% και το Brent να «πιάνει τα 71,17 δολάρια.

Πάντως, όπως παραδέχτηκε και ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ υπάρχουν «ακόμη σύννεφα στον ορίζοντα». Αυτά έχουν να κάνουν καταρχάς με τον αστάθμητο παράγοντα της πανδημίας, όπως φαίνεται με την αιφνίδια έξαρση των κρουσμάτων στην κορυφαία χώρα ζήτησης την Ινδία και βέβαια με το Ιράν.

Ο παράγοντας του Ιράν 

Θυμίζουμε πως στη Βιέννη «τρέχει» ο πέμπτος και πιθανότατα τελευταίος γύρος των συνομιλιών για την αναζωπύρωση της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο. Πάντως, αν και η Τεχεράνη ελπίζει να αναγγείλει τη συμφωνία πριν τις προεδρικές της 18ης Ιουνίου, οι Αμερικανοί απαντούν πως η διαμόρφωση όλων των σημείων θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ίσως μέχρι τον Αύγουστο.

Η καθυστέρηση αυτή κρατά τον ΟΠΕΚ+ σε… αναμμένα κάρβουνα, δεδομένου πως περιμένει να δει τις εξελίξεις για να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του και να εμποδίσει μια «βουτιά» στις τιμές. Η επίτευξη συμφωνίας μεταφράζεται σε άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και άρα κάθετη αύξηση των εξαγωγών ιρανικού αργού, από τα 2,4 εκατ. στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο πως το καρτέλ σήμερα έλαβε αποφάσεις μόνο για τον επόμενο μήνα, ανανεώνοντας το ραντεβού του για την 1η Ιουλίου, ώστε να διαπιστώσει τις αλλαγές που θα έχουν συντελεστεί και να αναπροσαρμόσει τη στάση του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές