Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα στους «πράσινους» προορισμούς λόγω πανδημίας έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα σε πολλές ελληνικές τουριστικές περιοχές που «ανάπνεαν» με τους Βρετανούς τουρίστες.

Ένα από αυτά τα μέρη, η Ζάκυνθος, βιώνει δύσκολες συνθήκες και το φετινό καλοκαίρι με χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί να παραμένουν κλειστές. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, ενώ η ζημιά μεγαλώνει όσο καθυστερεί η άφιξη των Βρετανών επισκεπτών.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, στη Δ.Ε. Αλυκών, και με βάση τα στοιχεία των τουριστικών επιχειρηματιών της περιοχής, πάνω από το 50% των καταστημάτων και των καταλυμάτων, θα παραμείνουν κλειστά από τη στιγμή που δεν περιμένουν να αυξηθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση.

«Ίσως θα είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τον κορωνοϊό» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αλυκών, Άκης Ποταμίτης, ο οποίος σημείωσε ότι και οι τουρίστες έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους, λόγω της πανδημίας. «Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι υπάρχει διακρατική διαπάλη για να κρατήσουν τους τουρίστες στη χώρα τους για να μην γίνει εξαγωγή συναλλάγματος. Και στη Ζάκυνθο ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μονοπώλιο της αγγλικής αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται από τις απαγορεύσεις που έθεσε η κυβέρνηση της χώρας. Το 55-60% της τουριστικής δραστηριότητας αποτελείται από Άγγλους tour operator και επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα».

Κλειστές επιχειρήσεις και άνεργοι

Τέλος, ο κ. Ποταμίτης επεσήμανε πως και φέτος αρκετοί επιχειρηματίες των Αλυκών είναι προβληματισμένοι και δεν ξέρουν να αξίζει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα ανοίξουν, εκτός από κάποια ξενοδοχεία ή καταλύματα που οι ιδιοκτήτες έχουν εκεί τα σπίτια τους. Ένα ακόμα δραματικό παρεπόμενο είναι ότι αρκετό προσωπικό που απασχολείτο συνήθως τέτοια εποχή στον τουριστικό κλάδο, φέτος δεν θα προσληφθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός