Επιφυλακτικό παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα μηνύματα από την αυριανή, προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά και τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου. Και βέβαια όπως και οι επενδυτές της αμερικανικής αγοράς περιμένουν με… κομμένη την ανάσα τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτούν επίσης αύριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την ώρα όλοι οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά. Ο FTSE στο Λονδίνο βρίσκεται στις 7.050 μονάδες με πτώση 0,62%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,72% στις 15.528 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 πέφτει κατά 0,17% στις 6.539 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει επίσης 0,20% στις 453 μονάδες με τις μεγαλύτερες πιέσεις να εντοπίζονται στις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου. Αν και στα επίπεδα αυτά παραμένει μια… ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 455,66 μονάδων που κατέγραψε χθες.

Η ΕΚΤ 

Η μικρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο, κατά 0,3% αντί του αναμενόμενου 0,6%, σε συνδυασμό με την ανοδική τάση των τιμών, έχουν αναζωπυρώσει την ανησυχία για την αντίδραση της ΕΚΤ, παρά το γεγονός πως από τη Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαριστεί πως η Τράπεζα θα παραμείνει σταθερή στα βήματα που έχει χαράξει και στην εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Όμως, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί.

Μάλιστα η είδηση που έβγαλε στη δημοσιότητα το Reuters, πως το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18-20 Ιουνίου με σκοπό να κάνει μια επισκόπηση των πολιτικών της Τράπεζας, προκάλεσε αυξημένη νευρικότητα.

Προφανώς το γεγονός πως και οι επενδυτές στη Wall Street βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, το Μάιο, δεν βοηθάει. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του CPI στο 4,7% σε ετήσια βάση, που συνιστά νέα αύξηση σε σχέση με το ήδη υψηλό 4,2% του Απριλίου.

Αν το νούμερο αυτό επιβεβαιωθεί θα αποτελεί το ταχύτερο άλμα για τον δείκτη από το 2008 αναζωπυρώνοντας τους φόβους της αγοράς για μια πιθανή πρόωρη επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Federal Reserve.

Η ίδια αρνητική προοπτική για την πορεία του πληθωρισμού διεθνώς είχε επηρεάσει νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία αντέδρασαν στην αύξηση που παρουσίασε και ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα, κατά 9% σε ετήσια βάση αντί του 8,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Συνάλλαγμα

Η αβεβαιότητα που επικρατεί προφανώς επηρεάζει και τις αγορές συναλλάγματος. Όμως, είναι σαφές πως δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση τουλάχιστον μέχρι τις εξελίξεις της αυριανής ημέρας.

Η προοπτική του tapering θα ενισχύσει το δολάριο που ήδη σήμερα κινείται ανοδικά έναντι του ευρώ στο 1,21 αλλά σχετικά σταθερά έναντι του γιεν στα 109,47. Ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι βασικών έτερων νομισμάτων βρίσκεται στο 90,005.

Ελαφρά ενδυναμωμένη εμφανίζεται αντιστοίχως η στερλίνα, στα 1,41 δολάρια, με τη βρετανική αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της στο κατά πόσο η ενίσχυση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης θα καθυστερήσει την υλοποίηση του τελευταίου βήματος πλήρους ανοίγματος της αγοράς, στις 21 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές