Η άνοδος με ποσοστό πάνω από +1% όταν τα μεγάλα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εμφάνισαν οριακές μεταβολές ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους εγχώριους παράγοντες. Δεν ενθουσίασε όμως ο τρόπος με τον οποίο ο μέσος όρος κατάφερε να παρουσιάσει αυτό το κέρδος. Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν υποτονικοί και η κίνησή του με πέρασμα από το αρνητικό στο θετικό πεδίο και για να φθάσει η αγορά στα επίπεδα από 905 μονάδες και πάνω απαιτήθηκαν πέντε ώρες.

Η απουσία όμως διάθεσης για πώληση θέσεων βοήθησε στην κατακόρυφη σχεδόν άνοδο την τελευταία ώρα του δεύτερου μέρους και το ακόρεστο αγοραστικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες, προκάλεσε ένα επιπλέον άλμα στον ΓΔ. Αφού οι ελεύθερες συναλλαγές  τον άφησαν στις 910,66 μονάδες και χτύπησε ανώτερο τις 913,78 στις 17:12 για να κλείσει στις 913,48. Τα περισσότερα blue chip άλλαξαν και τα δύο πρόσημα μεταβολής με εξαίρεση τις ΑΛΦΑ ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ. Οι μετοχές που έκλεισαν στο ανώτερο μέρας στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος και σε ένα βαθμό “ευθύνονται” για το κλείσιμο υπολογίσιμα ψηλότερα από τις 910 μονάδες ήταν ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΟΤΕ και ΣΑΡ.

Από αυτό και μόνο γίνεται σαφής ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου στην χθεσινή αναπήδηση. Ο ΔΤΡ  άλλαξε και τα δύο πρόσημα με όρια στις ενδοσυνεδριακές μεταβολές του το -0,20% όταν βρέθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 564 μονάδες και το +1,40% όταν έφθασε λίγο πιο κάτω από τις 573. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 572,45 (+1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 577,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,30%. Η αγοραία συναίνεση εκτιμά ως επόμενες αντιστάσεις του τις 582 και μετά  θα συναντήσει τις 595.

Τον κλάδο, ώθησαν ψηλότερα οι ειδήσεις πως η Εθνική Τράπεζα δέχθηκε τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές για το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης “Frontier” τη Δευτέρα το απόγευμα, χωρίς, όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση πληροφορίες για το ύψος των τιμημάτων. Τη δίψα για αποδόσεις έναντι των μηδενικών επιτοκίων φαίνεται πως θέλουν να εκμεταλλευτούν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων και προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων ή ΑΜΚ σύμφωνα με τους εγχώριους παράγοντες. Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και με τις καταθέσεις να έχουν ξεπεράσει το ΑΕΠ, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012, οι εκδόσεις υπερκαλύπτονται εύκολα.

Όσο για τον τρόπο που ο ΓΔ ξεπέρασε τις 908 μονάδες, αρκετοί σχολίασαν πως μπορεί να επαναληφτεί αλλά δεν αποτελεί μέσο για την προσέγγιση των κεφαλαίων  εκείνων που ακόμα δεν έχουν πεισθεί για την επιστροφή του ανοδικού momentum. Από την Merit Sec. σημείωσαν: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 889 και 860 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ Α’ τριμήνου στην Ευρωζώνη (με την συναίνεση των οικονομολόγων στο -1.8% σε ετήσια βάση) είναι το σημαντικότερο μακροοικονομικό νέο της ημέρας”.  Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη συνεπώς επηρέασαν τους επενδυτές καθώς το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2021 υποχώρησε κατά 0,3% και κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

Ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχετικά με την πτώση των ρυθμών των συναλλαγών μεταξύ άλλων τόνισε: Για την ώρα πάντως, τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας διατηρούνται σε ισχύ, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι το ύψος τους θα φτάσει φέτος τα 15,9 δις ευρώ. Και με τη διαδικασία βελτίωσης της ψυχολογίας τόσο των Καταναλωτών, όσο και των Επενδυτών να αποκαθίσταται με βραδύ ρυθμό. Αυτό αποτυπώνεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που καταγράφει συναλλακτική υποτονικότητα αρνούμενο, στην παρούσα φάση, να προεξοφλήσει τις μελλοντικά καλύτερες ημέρες, με τους Επενδυτές να ζητούν ουσιαστικούς θετικούς καταλύτες, για να αναλάβουν νέους επενδυτικούς κινδύνους.

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε φάση ανάπτυξης σχολίασε: Η ύφεση του 1ου τριμήνου περιορίστηκε μόλις στο -2,3%, σε σχέση με πέρυσι, διαμορφώνοντας προσδοκίες για καταγραφή επιδόσεων με θετικό πρόσημο, για τις μεταβολές του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα. Θα χρειαστεί για αυτό να ξεκινήσει η Τουριστική περίοδος με αυξημένους ρυθμούς, διαδικασία που δεν δρομολογείται εντός του Ιουνίου, λόγω της ισχύος των περιοριστικών μέτρων και να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να συμβασιοποιηθούν φέτος τα πρώτα Έργα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών