Το «πράσινο φως» του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να λάβει η χώρα μας μέσα στην άλλη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, το «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται στην πρώτη λίστα των Εθνικών Σχεδίων, τα οποία θα λάβουν την έγκριση της Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες αξιολογήσεις των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη πρώτη αυτή λίστα θα περιλαμβάνεται και το «Ελλάδα 2.0». «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν να εισρέουν τις ερχόμενες εβδομάδες. Έως σήμερα έχουμε λάβει 23 εθνικά σχέδια» τόνισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι «η πράσινη και η ψηφιακή ανάκαμψη είναι έτοιμες να ξεκινήσουν».

Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των χρημάτων, δηλαδή της προκαταβολής που αντιστοιχεί στο 13% από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα, ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ, αναμένονται εντός του Ιουλίου.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  δήλωσε ότι «αν όλα πάνε καλά, τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν στα κράτη-μέλη τον Ιούλιο».

Οι επικείμενες ανακοινώσεις των πρώτων αξιολογήσεων των Σχεδίων Ανάκαμψης των χωρών –μελών έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι την άλλη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τυπικά μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από την Επιτροπή, θα υπάρξει μία διαδικασία δύο εισηγήσεων για απόφαση του Ecofin από τα αρμόδια όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κι ενός έκτακτου ECOFIN πριν το τέλος Ιουνίου οπότε και λήγει η προεδρία της Πορτογαλίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.. Κατόπιν θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να διατεθούν τα χρήματα της προκαταβολής που δικαιούνται τα κράτη. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στον τρέχοντα μήνα ή τον επόμενο προγραμματίζεται και η έξοδος της Κομισιόν στις αγορές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Στα 107 δισ. ευρώ οι πρώτες προσφορές για το ευρω-ομόλογο
Διεθνή |

Τεράστια ζήτηση για το ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης

Τεράστια ζήτηση παρουσίασε η παρθενική ομολογιακή έκδοση για το Ταμείο Ανάκαμψης με τις πρώτες προσφορές να ανέρχονται σε 107 δις ευρώ, ένδειξη πως η διάθεση των επενδυτών για χρεόγραφα με τριπλή Α αξιολόγηση παραμένει ισχυρή.

Ελλάδα 2.0: Τέλη Ιουλίου θα έρθουν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ στη χώρα
Ταμείο Ανάκαμψης |

Τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Η έναρξη του Ταμείου για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε επίσημη τελετή στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας την Πέμπτη 17 Ιουνίου, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να παρευρεθεί στη χώρα μας

Σταϊκούρας: Φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Οικονομία |

Σταϊκούρας: Φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως οι αρχές της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) υιοθετούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις