Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τις κενές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεφύλαξαν πολλές εκπλήξεις, και «έβγαλαν πολλούς τίτλους», αν χρησιμοποιήσει κανείς δημοσιογραφική ωρολογία.
Ενα από αυτά τα παράδοξα, είναι οι… παραιτήσεις.
Περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ εγκαταλείπουν τη δουλειά τους , καθιστώντας δύσκολο για τις εταιρείες να καλύψουν τις κενές θέσεις.
Ειδικότερα, σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα παραιτήθηκαν από την εργασία τους τον Απρίλιο. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο πριν από έναν χρόνο.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αφήνουν τη δουλειά τους διαμορφώθηκε στο 2,8%. Πρόκειται για ποσοστό κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από ό, τι πριν από έναν χρόνο.
Γιατί παραιτούνται τόσοι πολλοί Αμερικανοί;
Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα τώρα είναι ότι οι άνθρωποι φεύγουν για καλύτερες θέσεις εργασίας. Πολλές εταιρείες αύξησαν τους μισθούς ή παρέχουν επιπλέον κίνητρα για να προσελκύσουν εργαζομένους.
Μια πρόσφατη μελέτη της Bank of America, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αλλάζουν θέσεις εργασίας λαμβάνουν επιπλέον 13% στους μισθούς από τις νέες τους θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν επανεκτιμήσει την καριέρα τους, αποφασίζοντας ότι δεν τους αρέσουν οι παλιές δουλειές τους και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.
Με τους περισσότερους περιορισμούς να χαλαρώνουν πλέον, η ζήτηση έχει εκτοξευτεί οι οικονομίες ανακάμπτουν μα ταχύτατους ρυθμούς.
Μέσα στο κλίμα αυτό οι εταιρείες πρέπει απεγνωσμένα να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους για να μπορέσουν να καλύψουν την ζήτηση, αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν πωλήσεις και κέρδη.
Αυτό δίνει στους εργαζομένους μεγαλύτερη μόχλευση έναντι των εργοδοτών τους και μπορούν να είναι πιο επιλεκτικοί στις θέσεις εργασίας που αποδέχονται.
Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά οφέλη επέτρεψαν σε μερικούς ανθρώπους να μείνουν εκτός εργατικού δυναμικού ή ακόμη και να παραιτηθούν.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν τον Μάρτιο παρείχε ένα τεράστιο δημοσιονομικό κίνητρο που έδωσε στους περισσότερους επιταγές 1.400 δολαρίων. Ο νέος νόμος πρόσθεσε επίσης έναν ομοσπονδιακό μισθό 300 ευρώ επιπλέον των τακτικών κρατικών παροχών για τους ανέργους. Οι ομοσπονδιακές παροχές διαρκούν έως τον Σεπτέμβριο.
Αν και τα άτομα που παραιτούνται δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, εν τούτοις μπορούν να είναι δικαιούχοι άλλων βοηθημάτων.
Σημειώνεται ότι περίπου οι μισές αμερικανικές πολιτείες τα μισά κράτη, με επικεφαλής υρίως Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, σκοπεύουν να σταματήσουν να παρέχουν ομοσπονδιακά οφέλη από τις αρχές Ιουλίου ώστε να ωθήσουν τους ανθρώπους πίσω στην αγορά εργασίας.
Ο ρόλος των crypto
Tα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που οι κενές θέσεις εργασίας εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, και οι επιχειρήσεις δίνουν ολοένα και περισσότερα μπόνους για να βρουν εργαζομένους.
Τα υψηλά επιδόματα ανεργίας του πακέτου Μπάιντεν, οι ανησυχίες για την πανδημία, αλλά και η φροντίδα των παιδιών καθώς πολλές δομές παραμένουν κλειστές, είναι μερικοί από τους λόγους στους οποίους αποδίδεται η απροθυμία των Αμερικανών να επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση.
Ωστόσο, ένας ακόμα λόγος διαφαίνεται, και δεν είναι άλλος από τα κρυπτονομίσματα: Μερικοί δυνητικοί εργαζόμενοι, μένουν στο σπίτι τους και επενδύουν στο Bitcoin και τους ανταγωνιστές του, εκμεταλλευόμενοι το ξέφρενο ράλι και τις εντυπωσιακές αποδόσεις που φθάνουν σε τριψήφιες ποσοστιαίες μεταβολές.
Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις της Ιρίνα Νοβοσέλσκι, CEO της ιστοσελίδας CareerBuilder, η οποία μιλώντας στο Yahoo Finance, υπογραμμίζει ότι είναι πολλοί πλέον αυτοί, που περιορίζουν τις ώρες που θέλουν να δουλέψουν με βάση αυτό που συμβαίνει στην αγορά κρυπτονομισμάτων: «Κερδίζουν χρήματα και δεν θέλουν πλέον να γεμίζουν ώρες πλήρους απασχόλησης».
Τη θέση αυτή έρχονται να ενισχύσουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι 21,2 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 14% του ενήλικου πληθυσμού, κατέχουν κρυπτονομίσματα.
Latest News
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών