Δυο ομολογιακές εκδόσεις κατά μέσο όρο έως και το 2025 θα πραγματοποιούν ετησίως οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Αλλιώς,  «δεν βγαίνουν» τα επιπλέον 15 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θέτει ο SRB έως τότε. Έτσι εξηγείται και η επιθετική πολιτική  για τα ομολογιακά που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου και συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) είναι η ευρωπαϊκή αρχή εξυγίανσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και ο δεύτερος πυλώνας της νεοϊδρυθείσας τραπεζικής ένωσης. Μαζί με τις εθνικές αρχές εξυγίανσης συνθέτουν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Συγκεκριμένα, το SRB συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές εξυγίανσης των συμμετεχόντων κρατών μελών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αποστολή του είναι να μεριμνά για την ομαλή εξυγίανση των τραπεζών που χρεοκοπούν με τον ελάχιστο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά των συμμετεχόντων κρατών μελών αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο.

Το SRB είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

————————————–

Κώστας Μητρόπουλος, Αλέξης Πιλάβιος, Απόστολος Ταμβακάκης – ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της εισηγμένης Πλαίσιο, συμφερόντων της οικογένειας Γεράρδου. Ο πρώτος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο δεύτερος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο τρίτος, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, ο πρώην της Εθνικής και δραστήριος στον χώρο των growth funds ανέλαβε και αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Με άλλα λόγια, η απόφαση των βασικών μετόχων για συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο της αγοράς δείχνει τη θέληση της θεσμικής ενίσχυσης σε μια περίοδο που η υπόθεση της εταιρικής διακυβέρνησης περνάει σε νέα φάση. Άλλωστε, όπως δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΒ η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, «η εταιρική διακυβέρνηση είναι το όπλο που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, αν υπάρχει ουσιαστική συμμόρφωση και θα τους παράσχει σημαντικές ευκαιρίες στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην Ελληνική οικονομία».

————————————-

Η πρόθεση έχει εκφρασθεί, ωστόσο η επίσκεψη δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Ο λόγος αφορά στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θέλει να έρθει στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου, για να αναγγείλει την προέγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι συνεννοήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η 63χρονη, γεννημένη στο Βέλγιο, Γερμανίδα πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης επιθυμεί  να επισκεφθεί για την ακρίβεια και τις πέντε πρωτεύουσες των χωρών που θα δουν πρώτες να εγκρίνονται τα σχέδια τους. Δηλαδή, εκτός από την Αθήνα, σχεδιάζει να επισκεφθεί και την Λισαβώνα, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Μαδρίτη.

Ανεξάρτητα από το αν το σχέδιο της υλοποιηθεί, εφόσον όλα πάνε καλά, η Ελλάδα προσδοκά σε μια προκαταβολή 4 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έως το τέλος Ιουλίου. Θα είναι μεγάλη ανάσα…

————————————

Αποτελεί γεγονός και φέτος στη Νέα Υόρκη, το 10ο GreekInvestment Forum. Το συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο. Φέτος μάλιστα σημειώνεται ρεκόρ συμμετοχής. Οι συναντήσεις που έχουν κανονιστεί; Πολλές. Το ίδιο και οι παρουσιάσεις. Το θέμα είναι πόσες από αυτές θα αποδειχθούν ουσιαστικές…

———————————–

Η διάψευση των προσδοκιών για άνοιγμα της βρετανικής και της ρωσικής αγοράς από τον Ιούνιο, προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Κι απομακρύνει το βασικό και ρεαλιστικό στόχο για την ανάκτηση του 50% της δραστηριότητας του πολύ καλού 2019, φέτος.

Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2021, θεωρείται εξολοκλήρου χαμένο για την Ελλάδα. Τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν σχεδόν μηδενικά. Συνεπώς, ακόμα κι αν το δεύτερο εξάμηνο πήγαινε εξαιρετικά (που δεν πάει), η χώρα πάει τελικά για το 40% των εσόδων του 2019. Εκτός κι αν την παρτίδα σώσει η επιμήκυνση της σεζόν

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία θα αποφασίσει ξανά για την αναθεώρηση της πράσινης λίστας των τουριστικών προορισμών, στα τέλη Ιουνίου.

———————————–

Μόλις τις 25 ξενοδοχειακές μονάδες, από τις συνολικά 40 που διαθέτει, θα ανοίξει τελικά φέτος το καλοκαίρι ο όμιλος Grecotel. Και πάλι καλά. Πέρυσι είχε λειτουργήσει μόλις 15. Αυτό κι αν είναι κριτήριο για το πως θα πάει η σεζόν…

———————————-

Αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνεται η διαδικασία των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί, θα αλλάξει άρδην την καθημερινότητα μας, από τον Σεπτέμβριο. Με το νέο Κώδικα θα αλλάξει ριζικά ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί των ακινήτων στην Ελλάδα.

———————————-

Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε η πρώτη αίτηση εισαγωγής εταιρίας στην ελληνική Εναλλακτική Αγορά, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτό κι αν είναι απόδειξη της μεγάλης κρίσης που πέρασε η χώρα…

Ο λόγος για τη Real Consulting αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων Πληροφορικής στην Ελλάδα. Στρατηγικός συνεργάτης της SAP (SAP PLATINUM PARTNER) αλλά και μακροχρόνιος συνεργάτης της Microsoft (MICROSOFT GOLD PARTNER), μέλος του Microsoft President’s Club με εκτεταμένη εμπειρία στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση του Microsoft Dynamics NAV και Microsoft Dynamics CRM.  Η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και έχει πραγματοποιήσει σημαντικά project στην Ελλάδα έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

————————————–

Ελληνικές τράπεζες και ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί καλούν ιδιώτες επενδυτές κι αξιολογούν από κοινού σχέδια και προγράμματα. Στόχος; Να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του σκέλους των δανείων. Αν ενδιαφέρεστε, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προεργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

————————————–

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, μία από τις 4 εμβληματικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την Αττική. Στην πραγματικότητα θα αφορά σε εκτεταμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης του, καθώς από τότε που φτιάχτηκε, ελάχιστα έχουν γίνει… Για το σκοπό αυτό «θα βγουν» έξι υπό-έργα, ενδεικτικό στοιχείο κι αυτό της μεγάλης συντήρησης που έχει ανάγκη το στάδιο.

————————————–

Κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ αποτιμάται η συναλλαγή μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών Πλαίσιο και Ακρίτας για ένα ακίνητο ιδιοκτησίας της δεύτερης των συναλλασσόμενων.  Το ακίνητο που θα περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρείας Πλαίσιο , έως την 31.12.2021, βρίσκεται στη θέση Λούτσα εντός ΒΙΠΑ Μαγούλας Αττικής και έχει συνολική έκταση 16.402,82 τμ., που συμπεριλαμβάνει ισόγειο βιομηχανικό κτίριο επιφάνειας 6.313,30 τ.μ.. Το ακριβές τίμημα 2.900.000 ευρώ.

————————————–

Ένα από τα δύσκολα θέματα για το νέο καθεστώς της εταιρικής διακυβέρνησης είναι και η δυνατότητα των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ να μείνουν μένουν σιωπηλά αλλά να έχουν φωνή και γνώμη και σε δημόσιο επίπεδο δηλαδή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μετοχών στη διάρκεια Γενικών Συνελεύσεων. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του ΣΕΒ η εταιρεία KPMG το 25 % των συμμετεχόντων έχουν συμμορφωθεί στη δυνατότητα που παρέχει ο νέος νόμος «τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη υποβάλλουν (από κοινού ή το καθένα χωριστά) αναφορές και εκθέσεις προς την (τακτική ή έκτακτη) Γενική Συνέλευση της εταιρείας, ανεξάρτητα από τις εκθέσεις που υποβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο». Με άλλα λόγια, το άρθρο 9, παρ. 5 θα είναι ένα μεγάλο αγκάθι του μέλλοντος των εισηγμένων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories