Με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ η επανέκδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου έδειξε για ακόμα μία φορά την όρεξη των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους γεμίζοντας ικανοποίηση το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο. Η Ελλάδα δανείστηκε το ποσό των 2,5 δισ. Ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο κοντά στο 0,9%, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά ομολόγων.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές, αυξάνοντας και το μέγεθος στα 6 δισ. ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και να ικανοποιηθούν και οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ , στην έκδοση συμμετείχαν περισσότεροι από 300 επενδυτές, όπου οι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική κάλυψαν το 69% της έκδοσης, έναντι 6% των hedge funds, 22% των τραπεζών και 3% των κεντρικών τραπεζών.

Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, καταγράφηκε ιδιαίτερη ζήτηση αφού και στην έκδοση του Ιανουαρίου σημειώθηκε ρεκόρ επίσης άνω των 29 δισ. Ευρώ, με απόδοση 0,807%. Ομοίως στον δανεισμό του Μαΐου ύψους 3 δισ. Ευρώ- με την έκδοση 5ετούς ομολόγου- η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%).

Κατά την έκδοση το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών επέστρεψε στα επίπεδα του 2008.Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 0,750% και η απόδοση στο 0,888% που ισοδυναμεί με τιμή 98,685%. Σημειώνεται ότι και η χθεσινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Ένα ακόμα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η χώρα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ.

Οι εκδόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα. Σημείωσε πως “παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος”.

Το ελληνικό δημόσιο επιστρέφει στις αγορές ένα μήνα μετά την έκδοση του 5τους ομολόγου εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές συνθήκες, ενόψει και της προσεχούς συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ρόλο διαδραμάτισαν και οι θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και τα καλύτερα στοιχεία για την ύφεση του πρώτου τριμήνου (-2,3%). Εξάλλου, από το δεύτερο εξάμηνο το διεθνές περιβάλλον είναι θολό και το κλίμα μπορεί να αλλάξει εξαιτίας των προκλήσεων στο μέτωπο της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και των επιτοκίων.

27,5 δισ. Ευρώ από τον Ιούλιο του 2019

Από τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα έχει αντλήσει- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους -από τις αγορές κεφαλαίου 27,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ το 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 33 δισ. ευρώ ενισχύονται με ζεστή ρευστότητα 2,5 δισ. Ευρώ και η Αθήνα φτιάχνει ένα ισχυρό μαξιλάρι για φέτος αφού συνολικά για το 2021 έχει αντλήσει 12,5 δισ. Ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα εξετάζει ακόμα μία έξοδο έως το φθινόπωρο με τον ετήσιο προγραμματισμό ενδεχομένως να φτάσει στα συνολικά 14-15 δισ. Ευρώ.

Το δημόσιο φέτος έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807%, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956% και 3 δισ. Ευρώ τον Μάιο μέσω του 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 0,17%.

Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία στις 17 Μαρτίου καταγράφηκε, επίσης, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. Ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων