Χρειάζεται θάρρος να δανειστείς 500 εκατομμύρια δολάρια απλά για να αγοράσεις περισσότερα bitcoin. Αυτό είναι που κάνει ο επικεφαλής της MicroStrategy Μάικλ Σάιλορ με την έκδοση μη-αξιολογημένου ομολόγου του οποίου το μέγεθος αυξήθηκε την Τρίτη. Η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στο κρυπτονόμισμα ήδη καλύπτει πάνω από το 50% της αξίας της εταιρείας, που είναι 6 δισ δολάρια. Με το bitcoin ευμετάβλητο και τη λογιστική της εταιρείας τρελή, η πορεία προβλέπεται εξ ίσου τρελή.

Η εταιρεία εξακολουθεί να δηλώνει ως πρωταρχική δραστηριότητα τις υπηρεσίες λογισμικού ανάλυσης επιχειρήσεων, με τους αναλυτές της Jefferies να επισημαίνουν τις δηλώσεις των στελεχών ότι το ενισχυμένο προφίλ και η προχωρημένη φήμη που συνδέεται με τις επενδύσεις στο bitcoin, βοηθούν την επιχείρηση. Ομως, η MicroStrategy εξελίσσεται σ’ αυτό που ο Σάιλερ έχει αποκαλέσει «ψηφιακός χρυσός». Κάτι που φέρνει στο μυαλό την ανασκόπηση της κατανομής κεφαλαίων που έκανε η εταιρεία πέρυσι τον Ιούλιο.

Τα έσοδα από ομόλογα αυτής της εβδομάδας προορίζονται για την αγορά περισσότερων bitcoin. Είναι ένα ασταθές ενεργητικό στην καλύτερη περίπτωση. Προς επίρρωση, η MicroStrategy επισήμανε σε αναφορά της τη Δευτέρα ότι θα αντιμετωπίσει επιβάρυνση απομείωσης για το χαρτοφυλάκιό της τουλάχιστον 285 εκατ. δολαρίων αυτό το τρίμηνο, πολλαπλάσιο του καθαρού κέρδους που έχει ανακοινώσει ποτέ σε τριμηνιαία βάση.

Ομως, αυτό καταδεικνύει και τις παραδοξότητες της λογιστικής του bitcoin. Το κρυπτονόμισμα έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα διαρκές άυλο ενεργητικό, που σημαίνει ότι η αξία του ισολογισμού του μπορεί μόνο να πέσει και πρέπει να απομειωθεί αν κάποια στιγμή η αξία του πέσει κάτω από το κόστος της εταιρείας. Οι αυξήσεις στην αξία αναγνωρίζονται και καταγράφονται μόνο όταν το bitcoin πωλείται.

Αυτό στέλνει αμφιλεγόμενα μηνύματα. Από τη μια πλευρά, η MicroStrategy αντιμετωπίζει χρέωση απομείωσης επειδή οι τιμές του bitcoin έχουν υποχωρήσει από την περίοδο που αγόραζε -περίπου 50% σε διάστημα δύο μηνών. Από την άλλη, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει χαρτοφυλάκιο κρυπτο-ενεργητικού αξίας άνω των 3 δισ δολαρίων -πριν την αγορά περισσότερων bitcoin χρησιμοποιώντας τα έσοδα της ομολογιακής έκδοσης- για τα οποία πλήρωσε 2,3 δισ. δολάρια και τα οποία πέρασαν στα βιβλία της εταιρείας ως 1,7 δισ δολάρια σε αξία.

Αν τα πωλούσε όλα, το κέρδος άνω του 1.0 δισ. δολαρίων θα καθιστούσε την εταιρεία αγνώριστα μεγάλη. Αλλοι ιδιοκτήτες bitcoin όπως η Tesla και η εταρεία πληρωμών Square μοιράζονται το λογιστικό μπέρδεμα, όμως γιαυτές αποτελεί μόλις το 1% της αξίας τους. Για την MicroStrategy, η κατοχή bitcoin μπορεί να αποτελέσει σημείο πώλησης αλλά δεν είναι πλέον η ουρά ενός λογισμικού σκύλου. Το κρύπτο έγινε το ίδιο το σκυλί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News