Για την επιστροφή του στη διεθνή νομιμότητα και τους διεθνείς θεσμούς, όταν με το καλό επιτευχθεί συμφωνία στη Βιέννη, ετοιμάζεται το Ιράν. Απόδειξη το deal που ανακοινώθηκε σήμερα για την αποπληρωμή των χρεών του προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ανάκτηση των δικαιωμάτων ψήφου που έχει στον διεθνή οργανισμό.

Πραγματικά, μετά από μήνες συνομιλιών, ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ πως η Τεχεράνη αποπλήρωσε περίπου 16,2 εκατ. δολάρια που χρωστούσε προς τον διεθνή οργανισμό αποκαθιστώντας έτσι τα δικαιώματα ψήφου της χώρας. Μάλιστα με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχει στην εκλογή των νέων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πάντως, η Τεχεράνη από την πλευρά της έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ (και τις κυρώσεις) για τη δυσκολία της να ανταποκριθεί στα χρέη της, ενώ έσπευσε να ισχυριστεί πως τα χρήματα αυτά δεν θα τα στερηθεί ο ιρανικός λαός σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία εν μέσω της πανδημίας.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο αποσύρθηκαν από τη διεθνή ειρηνευτική συμφωνία του 2018 και αποκατέστησαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά επέβαλαν και επιπλέον κυρώσεις δυσκολεύοντας την ιρανική οικονομία. Όμως, η κατάκτηση του Λευκού Οίκου από τον Τζο Μπάιντεν άλλαξε τα δεδομένα, καθώς ο νέος πρόεδρος συμφώνησε στην έναρξη συνομιλιών για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας. Οι συνομιλίες που «τρέχουν» στη Βιέννη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αν και η επίτευξη συμφωνίας δεν αναμένεται –σύμφωνα με αμερικανικές πηγές- πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων