Με ένα πακέτο έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 350 εκατ. ευρώ γύρω από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας να έχει ανατεθεί τους τελευταίους 22 μήνες, έχει τεθεί σε εφαρμογή το συνολικό πλάνο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και νέα έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ανατεθούν σύντομα. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει αξιοποιηθεί το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων: ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΔΕ και Ταμείο Ανάκαμψης), ιδιωτική χρηματοδότηση, δάνεια, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Ειδικότερα, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προταθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 233 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα.

Επίσης, τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα ύψους 430 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την CEB (Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης), και το ΕΣΠΑ, και αφορά δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Κόρινθο, περιοχές με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για την επέκταση του προγράμματος των έργων που ωριμάζουν στο Υπουργείο, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Υπογράμμισε εξάλλου την ευαισθησία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανέφερε δε ότι το 2015-2019 τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν ελάχιστα.

Ο κ. Καραμανλής κλείνοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα πήρε τα εύσημα στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων 1,5 δισ. ευρώ. Εξήγησε ότι στο εξής τα έργα υποδομής δεν θα αφορούν μόνο στους οδικούς άξονες, αλλά έργα νέας γενιάς, όπως τα αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά, που έχουν και φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

«Εδώ δεν μιλάμε με λόγια, μιλάμε με πράξεις. Μιλάμε για σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτά τα έργα δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι συγκεκριμένα έργα, που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε πολιτικό θέλει να μιλά με συγκεκριμένα στοιχεία», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
Αβαξ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Μονάδας Απορριμμάτων στην Ηλεία
Κατασκευές |

Αβαξ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Μονάδας Απορριμμάτων στην Ηλεία

Αποτελεί την πρώτη ΣΔΙΤ στην οποία θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.