Η μεγάλη μέρα έφτασε! Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στο εξ αναβολής Euro του 2020.

Η σέντρα θα γίνει απόψε στο στάδιο Ολίμπικο της Ρώμης με την αναμέτρηση Τουρκία – Ιταλία και σε… ακριβώς ένα μήνα θα ξέρουμε τον μεγάλο νικητή.

Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε έως τότε, εάν… πιστέψουμε την Goldman Sachs, η οποία δίνει τις δικές της προβλέψεις για την Εθνική ομάδα που θα φτάσει στο τέλος του δρόμου και θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Όπως εξηγεί η ίδια, τα μοντέλα που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: στον τελικό θα φτάσουν η Ιταλία και το Βέλγιο και την κούπα στις 11 Ιουλίου θα την σηκώσουν οι Βέλγοι, για πρώτη μάλιστα φορά στην ιστορία τους!

Πώς όμως θα φτάσουμε ως εκεί; Η Goldman Sachs Economics Research Group δημιούργησε ένα νέο στατιστικό μοντέλο για τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Όπως εξηγούν οι Sven Jari Stehn και Christian Schnittker, ξεκινούν μοντελοποιώντας τον αριθμό των γκολ που σκόραρε κάθε ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων από το 1980.

Έτσι, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Ο αριθμός των γκολ που σημειώνει κάθε ομάδα μπορεί να εξηγηθεί από:

  • Την ισχύ της ομάδας (μετρούμενη με το World Football Elo Rating),
  • Τα γκολ που σημείωσε και δέχτηκε κάθε ομάδα στα πρόσφατα παιχνίδια
  • Το πλεονέκτημα έδρας (υπολογίζεται ότι δίνει «αέρα» 0,4 γκολ ανά παιχνίδι) και
  • Τα αποτελέσματα των προηγούμενων τουρνουά (στατιστικό που δείχνει ότι ορισμένες Εθνικές ομάδες τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση στα τουρνουά, σε σύγκριση με τη βαθμολογία τους στην παγκόσμια κατάταξη).

Στη συνέχεια, η Goldman προσομοιώνει το τουρνουά, χρησιμοποιώντας το εκτιμώμενο μοντέλο βαθμολογίας της. Έτσι, προβλέπει ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» του Βελγίου θα κατακτήσουν για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο, νικώντας την «σκουάντρα ατζούρα» στον τελικό της 11ης Ιουλίου.

Βάσει, δε, του μοντέλου των αναλυτών της Goldman Sachs, η τετράδα των ημιτελικών θα αποτελείται, εκτός από Βέλγιο και Ιταλία, από τις Πορτογαλία και Ισπανία.

Έκπληξη η… Δανία

Μάλιστα, το ίδιο μοντέλο καταλήγει επίσης σε διάφορα άλλα ενδιαφέροντα προγνωστικά, όπως για παράδειγμα ότι η Δανία αναμένεται να έχει καλή επίδοση σε αυτό το τουρνουά, κερδίζοντας στο γκρουπ της και χάνοντας μόνο από την Πορτογαλία στα προημιτελικά.

Από την άλλη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία… καταποντίζεται, τόσο εξαιτίας του δύσκολου ομίλου της, όσο και εξαιτίας της έλλειψης εντός έδρας παιχνιδιών, αλλά και της αρνητικής δυναμικής της στα τελευταία ματς.

Όσο για την Αγγλία; Μπορεί οι εταιρείες στοιχημάτων να δίνουν πολλές πιθανότητες στην ομάδα του Σάουθγκεϊτ να… σηκώσει την κούπα, όμως η Goldman Sachs δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία τους…

Οι όμιλοι και οι ομάδες του Euro 2020

  • 1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία
  • 2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία
  • 3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία
  • 4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Τσεχία, Σκωτία
  • 5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Ουγγαρία
  • 6ος όμιλος: Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβακία

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί με 24 ομάδες και όχι με 16, όπως γινόταν μέχρι το 2012. Μετά την επιτυχία του Euro 2016 με τη νέα μορφή διεξαγωγής, η UEFA αποφάσισε να επαναλάβει το ίδιο. Από τους έξι ομίλους, στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες χώρες, καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Υστερα, από τη φάση των «16» μέχρι τον μεγάλο τελικό οι αγώνες θα είναι νοκ άουτ.

Λόγω της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την πρώτη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φέτος η διοργάνωση θα λάβει μέρος σε πολλές χώρες. Συνολικά 11 πόλεις σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξουν τις πύλες τους. Πρώτη θα είναι η Ρώμη (Ιταλία), που θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία. Αγώνες θα διεξαχθούν και στο Λονδίνο (Αγγλία), με σημαντικότερους τους δύο ημιτελικούς, αλλά και τον μεγάλο τελικό στο «Γουέμπλεϊ». Θα είναι ο δεύτερος τελικός Euro μετά το 1996 στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport