Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της γαλλικής Ligue 1, που οι αρχές ήλπιζαν να διευθετήσουν… ομαλά μετά το φιάσκο της περασμένης σεζόν. Έτσι, αν και νωρίτερα ανακοινώθηκε πως η αμερικανική Amazon και το εγχώριο Canal+ θα μοιραστούν τα δικαιώματα, σε μια συμφωνία ύψους 663 εκατ. ευρώ, το γαλλικό δίκτυο ανακοίνωσε αίφνης πως τελικά δεν είναι διατεθειμένο να μοιραστεί τα δικαιώματα με την πλατφόρμα προχωρώντας σε ένα άτυπο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης.

Η είδηση προκάλεσε πανικό στον κλάδο, δεδομένου πως βρισκόμαστε λιγότερο από δυόμισι μήνες πριν την έναρξη της νέας σεζόν, στις αρχές Αυγούστου.

Η διοίκηση της γαλλικής Λίγκας (LFP) αναζητούσε απεγνωσμένα αντικαταστάτη της ισπανοκινέζικης Mediapro, που αποσύρθηκε την περασμένη σεζόν από την πολύ ακριβή συμφωνία που είχε.

Τελικά νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως το LFP θα μοιράσει τα δικαιώματα της νέας σεζόν μεταξύ του Canal+ και της Amazon, που για πρώτη φορά θα επεκτεινόταν στην αθλητική αγορά της Γαλλίας. Επίσης η BelN, που είχε υποβάλει προσφορά για το 80% των αγώνων της Ligue 1 και το σύνολο των αγώνων της Ligue2, θα αναγκαζόταν να συμβιβαστεί με δύο αγώνες της δεύτερης εθνικής, με κόστος 30 εκατ. ευρώ τη σεζόν.

Η συμφωνία έφτανε τα 663 εκατ. ευρώ και θα κάλυπτε το διάστημα 2021-2024. H Canal+ θα πλήρωνε 332 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό αγώνων σε κάθε γύρο, και η Amazon 250 εκατ. ευρώ ετησίως για τους υπόλοιπους αγώνες.

Το ποσό αυτό σημαίνει πως οι γαλλικοί σύλλογοι θα μοιράζονταν κάτω από τα μισά από τα χρήματα που υπολόγιζαν με βάση την προηγούμενη συμφωνία με την Mediapro.

Η Amazon ήταν ικανοποιημένη από τη συμφωνία διότι έδινε σημαντική ώθηση στην προσπάθεια της να εισέλθει στη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων. Πρόσφατα εξάλλου είχε αγοράσει τα δικαιώματα των αγώνων της Ιταλίας στο Champions League, ενώ μετέδιδε ζωντανούς αγώνες από τη Γερμανία και κάποιους αγώνες της βρετανικής Premier League. Όμως η απόφαση δεν βρήκε διόλου σύμφωνη την Canal+, η οποία ανακοίνωσε πως δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί τα δικαιώματα με την αμερικανική πλατφόρμα.

Σημειώνεται δε, πως σήμερα το πρωί το Canal+ είχε προσπαθήσει με ένσταση να μπλοκάρει νομικά την κατάθεση προσφοράς από την αμερικανική πλατφόρμα, αλλά η ένσταση του είχε απορριφθεί.

«Επομένως το Canal+ δεν πρόκειται να μεταδίδει την Ligue 1» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξηγώντας πως οι τηλεθεατές του θα πρέπει να συμβιβαστούν με άλλους διεθνείς αγώνες που θα μεταδίδει, όπως αγώνες του Champions League και της Premier League.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το μέλλον της Ligue 1 και τα πολύτιμα κονδύλια που έχουν ανάγκη οι σύλλογοι, για την ώρα δεν είναι βέβαιο. Άλλωστε, σε πρώτη φάση δεν υπήρχε απάντηση από την LFP που προφανώς αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι