«Οποιοσδήποτε, του οποίου η δουλειά είναι δυνατό να γίνει εξ αποστάσεως, μπορεί να ζητήσει να κάνει τηλεργασία». Αυτό ενημέρωσε το Facebook το προσωπικό της, επιτρέποντας ουσιαστικά στους εργαζομένους του που δουλεύουν μακριά από το γραφείο, να συνεχίσουν την τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι σχεδιάζει να περάσει έως το μισό διάστημα του 2022 ο ίδιος δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Σε γραπτό μήνυμά του προς ανέφερε ότι η εργασία μακριά από το γραφείο τον έκανε «πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό», δίνοντάς του «περισσότερο χώρο για σκέψεις με μακροχρόνιο ορίζοντα» και επιτρέποντάς του «να περνάει πιο πολύ χρόνο με την οικογένεια του».

Ο Ζάκερμπεργκ είχε προηγουμένως αναφέρει ότι οι μισοί από τους περίπου 60.000 εργαζόμενους του Facebook θα μπορούν να κάνουν τηλεργασία μέσα σε μια δεκαετία, όπως προκύπτει, όμως, πως το σχέδιο υλοποιείται νωρίτερα.

Τα γραφεία του Facebook αναμένεται να ανοίξουν κανονικά τον Οκτώβριο. Οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν άδεια για τηλεργασία, θα πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο τους τουλάχιστον τις μισές μέρες, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πόσοι εργαζόμενοι αυτήν τη στιγμή έχουν σχετική άδεια. Ωστόσο, όπως δήλωσε στη WSJ στέλεχος της εταιρείας, ήδη έχει εγκριθεί το 90% των αιτημάτων.

Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι το νέο καθεστώς εκτεταμένης τηλεργασίας και μετά την πανδημία θα αφορά μόνο τους υπαλλήλους της εταιρείας και όχι τους υπεργολάβους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως για τον έλεγχο του περιεχομένου των αναρτήσεων στο μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε άλλες εργασίες. Το Νοέμβριο του 2020 το Facebook είχε καταστήσει γνωστό ότι η πλειονότητα των περίπου 15.000 υπεργολαβικά εργαζόμενων για τον έλεγχο του περιεχομένου του παγκοσμίως έκανε τηλεργασία και θα μπορούσε να το κάνει όσο διαρκούσε η πανδημία.

Apple και Google

‘Αλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, κινούνται επίσης προς ένα καθεστώς εργασίας που μονιμοποιεί την τηλεργασία για ένα ποσοστό του προσωπικού ή για μερικές μέρες την εβδομάδα. Η Amazon ενημέρωσε το προσωπικό της την Πέμπτη ότι από το Σεπτέμβριο αναμένει να εργάζονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ την προηγούμενη εβδομάδα είπε κάτι ανάλογο, ζητώντας από τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβριο να δουλεύουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ορίζοντας συγκεκριμένα την Τετάρτη και την Παρασκευή ως μέρες τηλεργασίας. Το σχέδιο αυτό πάντως έφερε αντιδράσεις και ήδη μερικοί εργαζόμενοι παραιτήθηκαν.

Στη Google ο επικεφαλής Σουντάρ Πιτσάι έγραψε πως η εταιρεία θα κινηθεί προς ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το περισσότερο προσωπικό «να περνά περίπου τρεις μέρες την εβδομάδα στο γραφείο και δύο μέρες όπου εργάζονται καλύτερα». Στόχος, είπε, είναι τελικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο γραφείο μερικές μέρες την εβδομάδα, ενώ περίπου το ένα πέμπτο να κάνει αποκλειστικά τηλεργασία, τονίζοντας πως «το μέλλον της εργασίας είναι η ευελιξία».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ημιαγωγοί: Νέα μονάδα παραγωγής στη Σιγκαπούρη από την GlobalFoundries
Διεθνή |

Νέα μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Σιγκαπούρη από την GlobalFoundries

Το νέο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης και με από κοινού χρηματοδότηση με σταθερούς πελάτες - Πάνω από 4 δισ. δολάρια η επένδυση

Facebook: Η διαφήμιση στο VR περιβάλλον του Oculus δεν ξεκινάει καλά
Τεχνολογία |

Η διαφήμιση στο VR περιβάλλον του Oculus δεν ξεκινάει καλά

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το λανσάρισμα της πρώτης in-game διαφήμισης στο παιχνίδι «Blaston». Ωστόσο, το game studio ακολουθώντας τις προτροπές των χρηστών αποφάσισε να εγκαταλείψει το project.