Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση. Σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. «Ο διαδικτυακός γίγαντας Amazon και ο τηλεοπτικός όμιλος Canal+, εξασφάλισαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη Ligue 1, μέχρι το 2024, έναντι 663 εκατομμυρίων ευρώ». Συγκεκριμένα, όπως διέρρευσε από τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (LFP), οι επαφές ολοκληρώθηκαν και η Amazon εξασφάλισε το κομμάτι των αγώνων που είχε παρατήσει η ισπανο-κινεζική κοινοπραξία Mediapro, σπάζοντας τη μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία στην ιστορία της Ligue 1 και προκαλώντας οικονομικό σοκ στους συλλόγους.

Κι όμως, η ανάσα ανακούφισης των γαλλικών ομάδων δεν διήρκεσε πολύ. Διότι η ανακοίνωση για την παραχώρηση του μεριδίου της Mediapro στην Amazon, προκάλεσε ένα εξαγριωμένο μποϊκοτάζ από τον έτερο κερδισμένο πλειοδότη, το Canal +.

Ο γαλλικός τηλεοπτικός όμιλος «πάγωσε» τη συμμετοχή του, καθώς ανακοίνωσε επίσημα πως «δεν είμαστε προετοιμασμένοι να μοιραστούμε τα δικαιώματα με την Amazon. Το Canal +, επομένως, δεν θα μεταδίδει τη Ligue 1»! Μια ανακοίνωση-σοκ, που δημιούργησε νέο χάος στο τηλεοπτικό σκηνικό της Γαλλίας και προκάλεσε τριγμούς στη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, που ήλπιζαν πως θα πάρουν ένα μεγάλο ποσό, για να μπορέσουν να σώσουν ό,τι σώζεται λόγω και των τεράστιων απωλειών που έχει επιφέρει η πανδημία.

Λιγότερους από δύο μήνες πριν την έναρξη της σεζόν 2021-2022, η Ligue 1 είναι και πάλι στον αέρα και χωρίς έσοδα! Ας εξηγήσουμε λίγο πώς φτάσαμε ως εδώ.

Η LFP προσπαθούσε εδώ και μήνες -απεγνωσμένα- να βρει νέο πάροχο, μετά το παπατράκ με την ισπανό-κινεζική εταιρεία Mediapro, η οποία εγκατέλειψε τη συμφωνία ρεκόρ της περασμένης σεζόν. Συμφωνία που προέβλεπε πως οι επαγγελματικοί σύλλογοι της Γαλλίας θα μοιράζονταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, που είχε βάλει στο τραπέζι η Mediapro, η παρουσία της οποίας στη γαλλική τηλεοπτική πραγματικότητα μετατράπηκε σε φιάσκο μεγατόνων. Μάλιστα η σύμβαση με Mediapro διεκόπη τον Δεκέμβριο, μόλις τέσσερις μήνες μετά, αφού η εταιρεία δεν τήρησε τις προθεσμίες πληρωμής.

Την Παρασκευή (11/06), η LFP επέλεξε να χωρίσει τα δικαιώματα της Ligue 1 μεταξύ Canal + και Amazon, δίνοντας επίσης στον αμερικανικό γίγαντα λιανικής πώλησης ένα μερίδιο των παιχνιδιών της Ligue 2, την πλειοψηφία των οποίων δείχνει το beIN Sport. Με τη συμφωνία να φτάνει τα 663 εκατομμύρια ευρώ (802 εκατομμύρια δολάρια) και να αφορά την τριετία 2021-2024.

Με βάση τη συμφωνία, το Canal + επρόκειτο να πληρώσει 332 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν για το δικαίωμα μετάδοσης δύο αγώνων από κάθε αγωνιστική της Ligue 1. Ενώ η Amazon επρόκειτο να πληρώνει 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα εγχώρια δικαιώματα των άλλων οκτώ αγώνων κάθε αγωνιστικής.

Αλλά αυτή η συμφωνία, δεν αποτελούσε επιλογή για το Canal +. Το οποίο το πρωί της Παρασκευής προσπάθησε να αποκλείσει την Amazon από τον διαγωνισμό, χωρίς επιτυχία. «Μετά την αποτυχία της επιλογής της Mediapro το 2018, το Canal + εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της LFP να αποδεχτεί σήμερα την προσφορά της Amazon εις βάρος αυτής των ιστορικών συνεργατών της, Canal+ και beIN Sports», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ομίλου. Μια ανακοίνωση που βάζει φωτιά στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Καθώς ο βασικός χρηματοδότης, αποσύρθηκε. Και όλα είναι πάλι στον αέρα.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Η ζημιά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά αναλυτές υποστηρίζουν πως το οικονομικό ντόμινο θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τις γαλλικές ομάδες, αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές λίγκες. Διότι εάν οι Γάλλοι δεν βρουν λεφτά από τα τηλεοπτικά, με τα έσοδα από τα εισιτήρια να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, αυτομάτως τίθεται θέμα μη ενεργοποίησής τους στο μεταγραφικό παζάρι.

Ακόμη και ιστορικές γαλλικές ομάδες είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση, σε σημείο να είναι αναγκασμένες ακόμη και να χρειαστεί να… ξεπουλήσουν, για να μπορέσουν να ξεφορτωθούν μεγάλα συμβόλαια, αλλά και να βρουν ρευστότητα. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, πολλοί σύλλογοι δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεταγραφές. Αρα, δεν θα κινηθεί χρήμα και προς τις άλλες αγορές. Κάτι που αυτομάτως σταματάει τη ροή του χρήματος σε πρωταθλήματα πιο μικρά, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον κύκλο του χρήματος.

Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα, θα είχε δει τη Σεντ-Ετιέν να αγοράζει ή τουλάχιστον να κάνει πρόταση για την απόκτηση του Πάπε Σισέ, εάν τα οικονομικά δεδομένα ήταν διαφορετικά. Η ΑΕΚ, επίσης, θα είχε ήδη λάβει προσφορά από γαλλική ομάδα που ενδιαφέρεται για τον Γαλανόπουλο. Και αυτό αφορά ακόμη και μικρότερες υποθέσεις, γαλλο-ελληνικού μεταγραφικού ενδιαφέροντος.

Η αρνητική εξέλιξη με τα τηλεοπτικά δεδομένα της Ligue 1 και το χάος που επικρατεί από το βράδυ της Παρασκευής, είναι ένας σεισμός που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν είναι ο κύριος ή όχι. Διότι εάν δεν είναι ο κύριος και δεν βρεθεί λύση, τότε το οικονομικό ντόμινο θα είναι πρωτοφανές. Κάτι που παραδέχονται και οι ίδιες οι γαλλικές ομάδες. Οι οποίες μπροστά στην πίεση του Canal+, αποφάσισαν ακόμη και μείωση των ομάδων (σε 18) από το 2023! Κι όμως, ούτε αυτό έδωσε λύση…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι