Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Canalys, η παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα αναπτυχθεί κατά 12% το 2021, φτάνοντας τις 1,4 δισεκατομμύριο παραδόσεις συσκευών.
Η εταιρεία ερευνών υποστηρίζει ότι θα πρόκειται για μια ισχυρή επάνοδο από την πτωτική πορεία των παραδόσεων κατά τη διάρκεια του 2020 (κατά 7%) λόγω της επίδρασης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο και η πανδημία αρχίζει να ελέγχεται, η τροφοδοσία εξαρτημάτων θα εξελιχθεί στο νέο «πρόβλημα» που θα έχει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας.
«Η ελαστικότητα της βιομηχανίας των smartphones είναι απίστευτη», αναφέρει ο Μπεν Στάντον, διευθυντής ερευνών της Canalys. «Τα smartphones είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της διασύνδεσης αλλά και της ψυχαγωγίας των ανθρώπων, τόσο εντός όσο και εκτός νοικοκυριού. Σε ορισμένα σημεία του κόσμου, άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα σε διακοπές ενώ άλλοι ξοδεύουν τα χρήματά τους σε νέες συσκευές smartphone», σημειώνει ο Στάντον.
Οι συσκευές 5G
«Υπάρχει ένα ισχυρό μομέντουμ πίσω από τις συσκευές 5G, οι οποίες ήταν το 37% των παγκόσμιων παραδόσεων για το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ αναμένεται να φτάσουν στο 43% για όλη τη χρόνια (ένα σύνολο περίπου 610 εκατομμυρίων συσκευών). Αυτή η εξέλιξη θα καθοδηγείται από τον ανταγωνισμό των κατασκευαστών σε επίπεδο τιμών, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η θυσία ορισμένων χαρακτηριστικών όπως η ποιότητα της οθόνης ή η διάρκεια της μπαταρίας, ώστε να είναι εφικτό να προσφέρουν 5G συσκευές σε χαμηλότερες τιμές. Έως το τέλος του χρόνου, το 32% όλων των 5G συσκευών που θα παραδίδονται από τους κατασκευαστές θα κοστίζουν λιγότερο από 300 δολάρια», καταλήγει ο Μπεν Στάντον.
Ωστόσο, η δυσκολία τροφοδοσίας της βιομηχανίας με επιμέρους εξαρτήματα θα περιορίσει τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2021. «Η αγορά παλεύει για ημιαγωγούς και κάθε brand θα αισθανθεί το πρόβλημα», αναφέρει ο Στάντον.
Οι αλλαγές που θα φέρει η έλλειψη ημιαγωγών
Σύμφωνα με την έκθεση της Canalys, οι κατασκευαστές επανερχόμενοι μετά την πανδημία και τους περιορισμούς της καταρχήν θα αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε επιμέρους αγορές και να επικεντρώνουν τη ροή στις πιο κερδοφόρες, όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη αντί για τις αγορές Λατινικής Αμερικής και Αφρικής. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις πιο εύπορες αγορές, με τις καλύτερες παραδόσεις, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις οπότε οι κατασκευαστές θα στραφούν και εκεί σε προτεραιότητες αυτή τη φορά στα κανάλια διανομής σπρώχνοντας συσκευές περισσότερο σε παρόχους και λιγότερο σε διανομείς και στην ανοικτή αγορά.
Σε αυτό το σημείο της έκθεσης της Canalys σημειώνεται ότι ενδέχεται, λόγω των παραπάνω, να εμφανιστούν διάφορες παρενέργειες στην αγορά όπως το να ανοίξει ο δρόμος για νέα brands-διεκδικητές που θα επιχειρήσουν να κερδίσουν μερίδια από τα κανάλια διανομής της ανοικτής αγοράς, στην περίπτωση που οι παραδοσιακοί κατασκευαστές δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση.
«Η άλλη πλευρά όλου αυτού είναι στην τιμολόγηση», δηλώνει η Νικόλ Πενγκ, αντιπρόεδρος της Canalys αρμόδια για θέματα φορητών συσκευών. «Καθώς εξαρτήματα ζωτικής σημασίας, όπως μικροτσίπ και μνήμες, θα αυξάνουν τις τιμές τους, οι κατασκευαστές smartphones θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα απορροφήσουν το κόστος ή θα το μεταφέρουν στους καταναλωτές», σημειώνει.
Το μέλλον της αγοράς
«Τα κανάλια διανομής έπρεπε να μεταμορφωθούν ή να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και αυτό έφερε μοιραία την καινοτομία», προσθέτει ο Μπεν Στάντον. «Οι ανεπτυγμένες χώρες είδαν αύξηση των online πωλήσεων, κάτι που ανάγκασε τους εμπόρους λιανικής να εκτιμήσουν εκ νέου το offline αποτύπωμά τους. Σαν αποτέλεσμα, πολλά καταστήματα θα κλείσουν φέτος και από αυτά που θα μείνουν ανοικτά θα επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος τους σε υποστήριξη πελατών και παράδοση παραγγελιών», προβλέπει ο διευθυντής ερευνών της Canalys.
Latest News
Αντίστροφη μέτρηση για Apple στην Ινδία - Μετά τα iPhone, συναρμολογεί και τα AirPods
Τα ασύρματα ακουστικά AirPods θα ξεκινήσει να παράγει η Αpple στην Ινδία για πρώτη φορά στις αρχές του επόμενου έτους
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη