Τα μετρητά είναι βασιλιάς, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό πιστεύει ο επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον.

H JPMorgan Chase μαζεύει μετρητά αντί να το ξοδεύει για αγορές κρατικών ομολόγων ή άλλων επενδύσεων επειδή πιστεύει ότι η πιθανότητα υψηλότερου πληθωρισμού θα αναγκάσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια, όπως δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Τζέιμι Ντίμον στη διάρκεια συνεδρίου τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με βάση το ενεργητικό, τοποθετείται κατάλληλα για να επωφεληθεί από την άνοδο των επιτοκίων, που θα της επιτρέψουν να αγοράσει ενεργητικά υψηλότερων αποδόσεων, είπε ο Ντίμον. «Εχουμε αρκετά μετρητά και δυνατότητα και θα είμαστε πολύ υπομονετικοί επειδή πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ο πληθωρισμός να αποδειχθεί κάτι περισσότερο από περιοδικός», είπε ο επικεφαλής της τράπεζας για να προσθέσει: «Εάν κοιτάξετε τον ισολογισμό μας, έχουμε 500 δις δολάρια σε μετρητά, στην πραγματικότητα μαζεύουμε μετρητά περιμένοντας για ευκαιρίες να επενδύσουμε σε υψηλότερα επιτόκια. Περιμένω να δω υψηλότερα επιτόκια και περισσότερο πληθωρισμό και έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό».

Ο Ντίμον αποφάσισε να λάβει μέρος στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τον πληθωρισμό και κατά πόσον η πρόσφατη άνοδός του είναι αποτέλεσμα προσωρινών πτυχών της επανεκκίνησης, όπως ελλείψεις πρώτων υλών ή προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ή αν θα έχει περισσότερη διάρκεια. Αξιωματούχοι της Federal Reserve χαρακτηρίζουν την τρέχουσα αύξηση περιοδική, όμως υπάρχουν αυξανόμενες φωνές από τραπεζίτες και δισεκατομμυριούχους διαχειριστές αντισταθμιστικών ταμείων που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγνοήσει τον πληθωρισμό.

Ο Τζέιμς Γκόρμαν, CEO της Morgan Stanley, δήλωσε αργότερα στο CNBC ότι ο ίδιος πιστεύει πως ο υψηλότερος πληθωρισμός ίσως διαρκέσει περισσότερο και ότι η Fed ίσως αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα. «Το ερώτημα είναι πότε θα κινηθεί η Fed. Θα πρέπει να κινηθεί κάποια στιγμή και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μάλλον νωρίτερα και όχι αργότερα», δήλωσε.

Η κίνηση της JPMorgan να συγκεντρώσει ρευστό αντιστοιχεί περίπου στο μισό της υποχώρησης του αναμενόμενου καθαρού εισοδήματος από επιτόκια φέτος, όπως τόνισε ο Ντίμον. Το υπόλοιπο 50% προέρχεται από χαμηλότερους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών. Η τράπεζα εκτιμά ότι το καθαρό εισόδημα επιτοκίου θα ανέλθει στα 52,5 δις δολάρια το 2021, κάτω σε σύγκριση με τα 55 δις δολάρια που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

Ο Ντίμον αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, όπως η απειλή των fintech και των μεγάλων ονομάτων του Big Tech όπως η PayPal, που έχει κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από σχεδόν όλες τις αμερικανικές τράπεζες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Το παράνομο lobbying έφερε πρόστιμο 400 χιλ. ευρώ στη Monsanto 
AGRO |

Γαλλία: Το παράνομο lobbying έφερε πρόστιμο 400 χιλ. ευρώ στη Monsanto 

Η Monsanto ήταν «υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων» που είχε αναλάβει για λογαριασμό της η εταιρεία Fleishman-Hillard, που δραστηριοποιείται στα πεδία των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας και του lobbying.

Facebook: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά τα κέρδη
Διεθνή |

Facebook: Προειδοποιήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρά τα κέρδη

Η Facebook ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών με τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά προανήγγειλε και συγχρόνως προειδοποίησε για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίμηνο που διανύουμε.

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα ρεκόρ το οικονομικό κλίμα
Διεθνή |

Σε επίπεδα-ρεκόρ το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Τα εργοστάσια λειτουργούν στο μάξιμουμ, ωθούμενα από την ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ οι καταναλωτές σπεύδουν για ταξίδια και υπηρεσίες που είχαν στερηθεί για μεγάλα διαστήματα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας