Οι αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν και πάλι να αφήσουν πίσω τους Ευρωπαίους αντιπάλους τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντιμόν και ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs θέλουν το προσωπικό να επιστρέφει στα γραφεία της Νέας Υόρκης και του Σίτι του Λονδίνου τουλάχιστον μερικές φορές μέσα το καλοκαίρι. Οι Barclays, Deutsche Bank και HSBC είναι πιο χαλαρές. Οι τραπεζίτες που «λιώνουν τις σόλες» τους και εργάζονται σε εταιρείες της Wall Street μπορεί να εκμεταλλευτούν περισσότερο χρόνο για να συναντώνται με τους πελάτες και ένα ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο προσφορών.

Ο Ντιμόν πιστεύει ότι η εργασία από το σπίτι δεν είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να κάνουν μπίζνες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζίτες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία αναμένεται να επιστρέψουν στα γραφεία τους στο Μανχάταν και στο Canary Wharf αυτό το καλοκαίρι, με το ανώτατο όριο να περιορίζεται στο 50%. Ο Σόλομον της Goldman έχει δώσει παρόμοιο χρονοδιάγραμμα στο προσωπικό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έχει χαρακτηρίσει την τηλεργασία ως «εκτροπή». Ας το συγκρίνετε αυτό με τις Barclays, HSBC και Deutsche Bank. Οι δύο πρώτες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κάποια απόφαση σχετικά με το θέμα, ενώ οι επενδυτικοί τραπεζίτες της Deutsche στις ΗΠΑ δεν αναμένονται στις θέσεις τους παρά μόνο τον Σεπτέμβριο.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι χαμηλής αποτίμησης υψηλού κόστους τράπεζες, βλέπουν μια ευκαιρία να μειώσουν το κόστος ενστερνιζόμενες την έννοια της τηλεργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Νόελ Κουίν πιστεύει ότι η τράπεζα μπορεί να μειώσει το 40% των φυσικών χώρων γραφείων με την πάροδο του χρόνου. Ο Τζες Στάνλει της Barclays είπε πέρυσι ότι «η συνύπαρξη 7.000 ατόμων σε ένα κτίριο μπορεί να είναι παρελθόν», αν και πρόσφατα μίλησε για τα οφέλη της εργασίας στο γραφείο για τη συνεργασία και την εταιρική κουλτούρα.

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι τυχόν εξοικονομήσεις έχουν επίσης κόστος. Ομολογουμένως οι τραπεζίτες που ασχολούνται με συγχωνεύσεις – εξαγορές και κεφαλαιαγορές κατάφεραν να βγάλουν κελεπούρια προωθώντας προσφορές από τις κουζίνες τους πέρυσι. Αλλά αυτό έγινε όταν όλοι ήταν στην ίδια βάρκα. Το προσωπικό των Ντιμόν και Σόλομον μπορεί τώρα να βρεθεί να έχει πλεονέκτημα καθώς συρρέουν στα γραφεία τους: οι συνάδελφοι μπορούν να μοιράζονται γρήγορα ιδέες ή να κουτσομπολεύουν για δουλειές. Οι συχνότερες προσωπικές συναντήσεις με πελάτες βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Η διαφορά μπορεί να είναι μικρή, αλλά η JPMorgan και η Goldman έχουν ήδη τη δυναμική. Το κοινό μερίδιο τους στις αμοιβές από συγχωνεύσεις και εξαγορές αυξήθηκε στο 19% από 18% τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Citigroup, σε σύγκριση με μια πτώση στο 5% από 7% για τις Barclays, Deutsche και HSBC. Με λίγη επιπλέον κινητικότητα από πλευρά των Αμερικανών θα μπορούσε να αυξήσει περισσότερο αυτό το χάσμα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive