Σε μια εποχή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα παραγωγής λόγω της έλλειψης επεξεργαστών και ενώ προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημική κρίση, η Toyota Motor Corp βλέπει την μετοχή της να ξεπερνά το φράγμα των 10.000 γιεν (90,85 δολάρια) για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η μετοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει το ράλι που άρχισε από τις αρχές του έτους  και σημειώνει κέρδη 26% φέτος. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 1,8% στο Τόκιο, με τους επενδυτές να εισρέουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αψηφά τις απειλές της έλλειψης επεξεργαστών που επιβαρύνουν την αυτοκινητοβιομηχανία και προσπαθεί να διευρύνει τις πρωτοβουλίες της στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 250 δις γιεν και προέβλεψε την επιστροφή σε προ-πανδημίας κερδοφορία για το τρέχον οικονομικό έτος. «Με απλά λόγια, είναι μια αντανάκλαση των ισχυρών στοιχείων της Toyota, όπως αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του 2020 και στις προβλέψεις για το τρέχον έτος,» δήλωσε ο Τατσούο Γιοσίντα, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

Την πορεία της Toyota ακολουθούν και οι υπόλοιπες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Honda Motor Co να ενισχύεται κατά 1,1%, την Nissan Motor Co κατά 1,2% και την Subaru Corp κατά 2%. Οι μετοχές της Toyota έχουν ενισχυθεί κατά 26% μέχρι στιγμής φέτος, ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας παραμένει περίπου στο 50% σε σύγκριση με της Tesla, που έγινε η πιο μεγάλη –σε αξία- αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου πέρυσι.

Η Toyota «τρέχει» να προλάβει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σχεδιάζει την παρουσίαση δύο πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά των ΗΠΑ το 2022. Η εταιρεία σκοπεύει να καλύψει το 15% των συνολικών πωλήσεών της στις ΗΠΑ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες ηλεκτροκίνησης αποτέλεσαν ισχυρές δηλώσεις που διέλυσαν κάθε αμφιβολία ότι η Toyota βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους άλλους κατασκευαστές,» δήλωσε ο Γιοσίντα.

Οι μετοχές της Toyota, ωστόσο, δεν πρόκειται να παραμείνουν επί μακρόν στα επίπεδα των 10.000 γιεν καθώς η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακοινώσει σχέδιο για το «σπάσιμο» της μετοχής της φέτος. Το σχέδιο για 5 προς 1 θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή