Πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ανανέωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκονται Τεχεράνη και Ουάσινγκτον, αλλά απομένουν σημαντικά ζητήματα προς διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υψηλόβαθμος Ιρανός διαπραγματευτής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Το Ιράν και έξι διεθνείς δυνάμεις διαπραγματεύονται στη Βιέννη από τον Απρίλιο για τη συνεργασία τους στον καθορισμό βημάτων που θα πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της αναφερόμενης διεθνούς συμφωνίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Τεχεράνη είχε αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, σε ανταλλαγή για την άρση αρκετών ξένων περιορισμών που εφαρμόζονταν σε βάρος του Ιράν.

«Έχουμε κάνει θετική και πρακτική πρόοδο σε διάφορα ζητήμα, είμαστε περισσότερο από ποτέ, κοντά σε μία συμφωνία, αλλά παραμένουν ακόμη σημαντικά ζητήματα υπό διαπραγμάτευση» σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αραγκτσί.

Ο ίδιος είπε ότι οι σημερινές προεδρικές εκλογές στο Ιράν δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις και η διαπραγματευτική ομάδα της Τεχεράνης θα συνεχίσει τις συνομιλίες, ανεξάρτητα από την εσωτερική πολιτική.

Ο έκτος κύκλος των συνομιλιών συνεχίστηκε το Σάββατο, με τις χώρες που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση) να συναντώνται σε μία αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία που λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες, έχει τη βάση της σε ένα γειτονικό ξενοδοχείο, καθώς το Ιράν έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ένα πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων.

Από τότε, που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, το Ιράν στράφηκε προς την εφαρμογή αντιμέτρων, συμπεριλαμβάνοντας και την συγκέντρωση αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή πυρηνικών βομβών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, δεν θα επαναληφθεί από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ στο μέλλον», δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός στο αναφερόμενο παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στις συνομιλίες Μιχαήλ Ουλιάνοφ επέστησε την προσοχή, δηλώνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι συνομιλίες είναι δύσκολες. «Μερικά δύσκολα ζητήματα που απαιτούν χρόνο, δεν έχουν επιλυθεί», είπε ο ίδιος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφωνίες.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις επανέλαβε την αμερικανική άποψη ότι οι συνομιλίες της Βιέννης έχουν σημειώσει πρόοδο από την έναρξή τους τον Απρίλιο, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, προσθέτοντας ότι δεν θα προσδιόριζε κάποιο «χρονικό πλαίσιο» για την πιθανή ολοκλήρωση του κύκλου των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει αν θεωρεί πιο έγκυρη την εκτίμηση του Αραγκτσί ή του Ουλιάνοφ.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την κυβέρνησή του στα μέσα Αυγούστου. Η θητεία του προέδρου Χασάν Ροχανί λήγει στις 3 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Αποκαλύψεις για παράτυπες πιέσεις που άσκησε για να ανατρέψει την εκλογική του ήττα
Επικαιρότητα |

Τραμπ – Αποκαλύψεις για παράτυπες πιέσεις που άσκησε για να ανατρέψει την εκλογική του ήττα

Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ερευνητές του Κογκρέσου, ο πρώην πρόεδρος άσκησε ευθέως πιέσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να τον βοηθήσουν να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Τριφόνοφ
Επικαιρότητα |

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Τριφόνοφ

Το κόμμα του αντισυστημικού τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία ανέλαβε να διαχειριστεί ο βουλευτής Πλάμεν Νικόλοφ. Αν δεν τα καταφέρει, η Βουλγαρία θα πάει και σε νέες εκλογές.

ΠΟΥ – Η παραλλαγή Δέλτα είναι μια προειδοποίηση
Επικαιρότητα |

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα είναι μια προειδοποίηση 

Η παραλλαγή Δέλτα «είναι μια προειδοποίηση που μας λέει ότι ο ιός εξελίσσεται, αλλά είναι επίσης και μια έκκληση για δράση, να κάνουμε κάτι πριν εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.