Η Siemens Gamesa Renewable Energy, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο, πρόκειται να προμηθεύσει 79 ανεμογεννήτριες σε μια μεγάλη χερσαία επένδυση σε αιολικά στην Ιαπωνία, καθώς η χώρα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξει περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας.

Το αιολικό πάρκο Dohuku ισχύος 339,7 MW θα κατασκευαστεί στο νησί του Χοκάιντο, όπως σημειώνει η Siemens Gamesa και θα αποτελείται από τέσσερις εγκαταστάσεις που πρόκειται να αναπτυχθούν από την ιαπωνική εταιρεία Eurus Energy.

Οι ισχύος 4,1 MW ανεμογεννήτριες «κλάσεως τυφώνα», σχεδιάστηκαν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να αντέχουν στις «πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμων» που παρατηρούνται στην Ιαπωνία, εξήγησε η Siemens Gamesa.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι η χώρα έχει θέσει ως στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το έτος 2050. Τον Απρίλιο του 2021, είπε ότι η Ιαπωνία θα στοχεύσει μείωση 46% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 2013.

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτύχει η χώρα τους στόχους αυτούς. Το 2019, η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων και Ενέργειας δήλωσε ότι η χώρα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα» όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύθηκε μια ανάλυση της ενεργειακής πολιτικής της Ιαπωνίας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας όπου παρουσιαζόταν το εύρος της πρόκλησης αυτής: «Η επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 θα απαιτήσει από την Ιαπωνία να επιταχύνει ουσιαστικά την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς και τα υφιστάμενα θεσμικά εμπόδια και να ενισχύσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στις αγορές ενέργειας.»

Φέτος, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα έργα ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα. Τον Φεβρουάριο, μια παλιρροιακή ανεμογεννήτρια που κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε στη Σκωτία, εγκαταστάθηκε παράκτια στο νησί Νάρου το οποίο είναι μέρος της μεγαλύτερης νησιωτικής αλυσίδας Γκότο.

Και τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε ότι ο γίγαντας ναυτιλίας Mitsui O.S.K. Lines θα συνεργαστεί με μια εταιρεία που ονομάζεται Bombora Wave Power για την αναζήτηση πιθανών τοποθεσιών αιολικών πάρκων στην Ιαπωνία και τις γύρω περιοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green