Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι ένα από τα πρώτα που θα περάσουν τη βάσανο της αξιολόγησης από το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Μαζί με την ομάδα που περιλαμβάνει τις τρείς χώρες του ευρωπαϊκού Νότου –Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία-, τους δύο μεγάλους και ισχυρούς της Ένωσης – Γαλλία, Γερμανία- και εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Βορρά, η Δανία. Η σύνθεση της πρώτης ομάδας αξιολόγησης -πάντα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έχει «κλείσει» αν και υπάρχουν πιέσεις (λόγω υποστήριξης στη κυβέρνηση Ντράγκι) για μια καλή μεταχείριση της Ιταλίας…

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι «μέσα» και η δικαίωση της για τη καλή δουλειά έρχεται…

Τι απομένει; Η προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και η πρώτη πληρωμή των 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να φτάσει μέσα στο φθινόπωρο αρκεί να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων να έχει καταγραφεί πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου. Και σε αυτό η μεγάλη συμβολή θα προέλθει από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των εμπορικών τραπεζών αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Οι σχετικές προσκλήσεις θα ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι και έπεται συνέχεια.

———————————-

Πλειστηριασμοί, επαναφορά της ειρήνης αλλά και της ασφάλειας στους δρόμους της πόλης αλλά και η συνέχεια στην συστηματική οικοδόμηση του «τείχους ανοσίας» αποτελεί το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου. Οι επιλογές και οι αποφάσεις -ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- δεν θα αφήνουν έδαφος προς αξιοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

———————————–

«Εχουμε επιτυχώς αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό μας και με τις πρωτοφανείς εισροές ευρωπαϊκών κεφαλαίων να αναμένονται, βρισκόμαστε σε θέση ισχύος για να γίνουμε η ηγέτιδα τράπεζα-εταίρος και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιστρέψει σε οικονομκή ανάπτυξη μετά την πανδημία.

Η αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατομμύρια ευρώ θα επιτρέψει στην Alpha Bank να υποστηρίξει σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, ψηφιοποίηση, υποδομές, ακίνητα, τουρισμός και ναυτιλία.

Η αύξηση κεφαλαίου επίσης αναμένεται να επιτρέψει στην Alpha Bank να πετύχει δείκτη ΜΕΑ της τάξης του 2% και μια εκτιμώμενη απόδοση της τάξης του 10% για τα αμοιβαία κεφάλαιά της μέχρι το 2024. Παράλληλα με τη βελτιωμένη κερδοφορία, η Alpha Bank επίσης προετοιμάζεται για την πιθανή επιστροφή σε πληρωμή μερίσματος από το πλεονάζον κεφάλαιο από το 2023 και μετά.

Με την κοινοπραξία των τραπεζών JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup Global Markets, Barclays, Axia, έχουμε εποικοδομητικό διάλογο και λαμβάνουμε θετική πληροφόρηση από την συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών μας. Μαζί με τη θετική αντίδραση της αγοράς, αυτό μας γεμίζει εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να βασιστούμε στην αύξηση κεφαλαίου από την πλειοψηφία των μετόχων μας».

Η θέση της Alpha όπως διατυπώθηκε στo άρθρο της WSJ που συνόδευε τις ενστάσεις του Paulson για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου παραμένει αυστηρά στα δεδομένα – μια νηφάλια, δίχως άλλο, τοποθέτηση που φιλοδοξεί να «δέσει» το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στην επενδυτική κοινότητα.

——————————————-

Το CVC Capital Partners συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Η τελευταία κίνηση του αφορά το νησί της Κέρκυρας ή για να ακριβολογώ, την μαρίνα των Γουβιών, που βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και το διεθνές της αεροδρόμιο και αποτελεί φυσικό σύνδεσμο μεταξύ της Αδριατικής και της Μεσογείου.

Η νέα επένδυση της CVC Capital Partners αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ίδια την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Oliver Dörschuck, επικεφαλής της θυγατρικής της D Marinas, «η Μαρίνα Γουβιών είναι μία σαφής απόδειξη του πώς η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του ελληνικού κράτους μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Αναγνωρίζουμε τη μοναδική ομορφιά των ιστιοπλοϊκών περιοχών της Κέρκυρας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που επενδύουμε στη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα».

Η νέα επένδυση του CVC συνδέεται με τη συμφωνία παράτασης για 15 έτη της διάρκειας της σύμβασης εκμίσθωσης της Μαρίνας Γουβιών – ανάμεσα στην ΕΤΑΔ και της μισθώτριας εταιρείας Μαρίνα Γουβιών, θυγατρικής της εταιρείας D Marinas Hellas, συμφερόντων των επενδυτικών κεφαλαίων της CVC Capital Partners που συνοδεύεται από έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ύψους 6,54 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση θα αυξήσει κατά 104 τις θέσεις ελλιμενισμού ικανοποιώντας τη ζήτηση.

———————————————

Μια επιλογή της ηγεσίας της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος «μέτρησε» και στην ίδια την αγορά και τους ανθρώπους της καθώς έδειξε ότι η πολιτική δράση μπορεί να συνδυάζεται με τις απαιτήσεις των καιρών. Η αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στο αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ στο νησί του Αγίου Γεωργίου, το νησί με την ανεμογεννήτρια στον Αργοσαρωνικό.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η νεολαία της ΝΔ πραγματοποιεί εκτεταμένες δράσεις γύρω από το περιβάλλον. Εξάλλου, πρόκειται για έναν τομέα που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβικό για το μέλλον της χώρας.

Μπορεί για πολλούς να είναι έκπληξη, αλλά αν κάποιος παρατηρήσει πιο προσεκτικά τις κινήσεις, τις επιλογές και τις συμπεριφορές των νέων της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι έχει πυκνώσει εντυπωσιακά την παρουσία της σε τομείς «new age» πολιτικής.

Στόχος της ΟΝΝΕΔ είναι η ανάδειξη των ευκαιριών που μπορούν να αποκτήσουν οι νέοι στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τόσο σε παραδοσιακά αντικείμενα μέσω των νέων τεχνολογιών αλλά και με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, σε μεγάλα project ιδίως στον τομέα του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο νησί του Αγίου Γεωργίου και το αιολικό πάρκο ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ ξεναγήθηκαν από τον Άγγελο Παναγούλια, Saint George WindFarm Supervisor Operation & Maintenance Departement και τους υπαλλήλους που απασχολούνται στο έργο.

Στο νησί του Αγίου Γεωργίου το οποίο βρίσκεται μόλις 12 μίλια από το Σούνιο, έχουν εγκατασταθεί 23 ανεμογεννήτριες, με μέση ετήσια παραγωγή 3000 MWH, δημιουργώντας ενέργεια ικανή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πάνω από 40.000 νοικοκυριών χωρίς να καταστρέφει τη βιοποικιλότητα του νησιού.

Αυτή τη στιγμή, με υπόγειο καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα στο Λαύριο, περίπου 15.000 νοικοκυριά τροφοδοτούνται ενεργειακά από το αιολικό πάρκο, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υλοποιημένες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τη λειτουργία του αποφεύγονται πάνω από 180.000 τόνοι εκπεμπόμενων ρύπων και πάνω από 60.000 τόνοι πετρελαίου.

Το έργο έχει δημιουργήσει παράλληλα, μεγάλα οικονομικά οφέλη, τόσο για τους καταναλωτές, αφού η αιολική ενέργεια ως καθαρή μορφή ενέργειας οδηγεί σε μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για την πολιτεία με τον τοπικό Δήμο να λαμβάνει ετησίως ανταποδοτικό τέλος της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

——————————————————-

Ο Ολλανδός serial entrepreneur, Marcel van Poecke , ιδρυτής και πρόεδρος της AtlasInvest που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον ενεργειακό τομέα.

Ο ίδιος είναι επικεφαλής, διευθύνων σύμβουλος της Carlyle International Energy Partners και πρόεδρος της Oranje-Nassau Energie. Πέραν όλων των άλλων έχει συνδέσει το όνομα του ακόμη και με επιτυχημένες εξαγορές και εισαγωγές στο χρηματιστήριο.

Ο van Poecke ξεκίνησε σπουδές στο University of Wageningen (degree in Agricultural Business Administration) και συνέχισε με MBA στο William E. Simon School of Management του University of Rochester στις ΗΠΑ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Το MyHealth και το νέο ΕΣΥ, ο ναύσταθμος της Μαγνησίας και η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου και η μεγάλη εξαγορά που «ψήνεται» στη Κρήτη
Inside Stories |

Το MyHealth και το νέο ΕΣΥ, ο ναύσταθμος της Μαγνησίας και η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου και η μεγάλη εξαγορά που «ψήνεται» στη Κρήτη

Το μοντέλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που «δούλεψε» για να αντιμετωπισθούν σε ένα πρώτο επίπεδο οι συνέπειες της πανδημίας στους πληθυσμούς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας φαίνεται ότι συγκινεί ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο

Το πορτοφόλι των ανεμβολίαστων και το μοντέλο των εκπαιδευτικών, μια αεροπορική εταιρεία που φλερτάρει με βαπόρια, λιμάνι και υδροπλάνα και ένα νοσηλευτικό κέντρο που βάζει (ξανά) πωλητήριο!
Inside Stories |

Το πορτοφόλι των ανεμβολίαστων και το μοντέλο των εκπαιδευτικών, μια αεροπορική εταιρεία που φλερτάρει με βαπόρια, λιμάνι και υδροπλάνα και ένα νοσηλευτικό κέντρο που βάζει (ξανά) πωλητήριο!

Ολοένα και περισσότερα από τα μηνύματα που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για την πανδημία των ανεμβολίαστων

Διαχειριστές δικτύων και funds στα χαρακώματα της ενέργειας, μεταπτυχιακό για drones με δίδακτρα 3 χιλ. ευρώ, τα ορφανά «οικόπεδα» των Ισπανών και η Θεσσαλονίκη που πήγε… Κάννες!
Inside Stories |

Διαχειριστές δικτύων και funds στα χαρακώματα της ενέργειας, μεταπτυχιακό για drones με δίδακτρα 3 χιλ. ευρώ, τα ορφανά «οικόπεδα» των Ισπανών και η Θεσσαλονίκη που πήγε… Κάννες!

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Έρχεται η πρώτη φόρτιση με 4 δις ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, το επόμενο μεγάλο ρεκόρ για το τίμημα εξαγοράς στην ελληνική αγορά, τα funds, τα φάρμακα και οι υπηρεσίες υγείας
Inside Stories |

Έρχεται η πρώτη φόρτιση με 4 δις ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, το επόμενο μεγάλο ρεκόρ για το τίμημα εξαγοράς στην ελληνική αγορά, τα funds, τα φάρμακα και οι υπηρεσίες υγείας

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η πρωτοβουλία της Alpha Bank για τον μετασχηματισμό της Αστικά Ακίνητα

Ένας πρώην πρέσβης και μια πρώην Επίτροπος στο ίδιο τραπέζι, οι ψηφιακές υπηρεσίες της επόμενης μέρας, ο βασιλεύς Όθων και το Κτηματολόγιο, η επίτροπος Elisa και το ΕΣΠΑ
Inside Stories |

Ένας πρώην πρέσβης και μια πρώην Επίτροπος στο ίδιο τραπέζι, οι ψηφιακές υπηρεσίες της επόμενης μέρας, ο βασιλεύς Όθων και το Κτηματολόγιο, η επίτροπος Elisa και το ΕΣΠΑ

Ανάσα αλλά και άνεση κινήσεων παρέχει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αλλαγή του νόμου Χαρδούβελη για την αναβαλλόμενη φορολογία.

Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού
Inside Stories |

Η Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ και το 16% των μετοχών του ΟΛΠ, η Lamda και τα ρέματα του Ελληνικού

Έκλεισε και με τη βούλα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco για την μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ αν και δεν έχουν γίνει οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προβλέπει η σύμβαση του 2016.

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Τα μακρύ χέρι της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, η Gold Line του Μετρό της Ντόχα από το παρελθόν της Άκτωρ και το ψηφιακό Ταμείο Ανάκαμψης

Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης συμμετείχε πρόσφατα σε κλειστή συνάντηση - συζήτηση, με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους του.

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων
Inside Stories |

Ο ξενοδόχος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο δήμαρχος των 3Β και η τύχη των οικοπέδων

Ο Ελληνοαμερικανός Τζώρτζ Τσούνις, που σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΡ είναι το φαβορί για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν ως υποψήφιος για ανάλογη θέση.