Στις 18 Ιουνίου 1942 στο Λίβερπουλ γεννήθηκε ο Σερ Τζέιμς Πολ Μακ Κάρτνεϋ ο οποίος όχι απλά άλλαξε την ιστορία της μουσικής και καθιέρωσε την βρετανική ποπ σαν παγκόσμιο είδος , αλλά είναι ακόμη και σήμερα ο πλουσιότερος Βρετανός καλλιτέχνης. Στα 15 του γνώρισε τον Τζον Λένον και εντάχτηκε στο συγκρότημα του που λεγόταν Quarrymen (ανθρακωρύχοι) πριν μετονομαστεί  σε Beatles. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Beatles όρισαν την δεκαετία των sixties και η συνεργασία του Μακ Κάρτνεϋ με τον Τζον Λένον παραμένει η πιο επιτυχημένη στην ιστορία. Αφού το γκρουπ διαλύθηκε το 1970, ο μετέπειτα Σερ Πολ ακολούθησε σόλο καριέρα και δημιούργησε το συγκρότημα Wings με την πρώτη του σύζυγο, Linda και τον Denny Laine.

Θα μείνει στην ιστορία για την ευρεία γκάμα φωνητικών ικανοτήτων (που εκτείνεται σε τέσσερις οκτάβες), τον μουσικό εκλεκτισμό και την αριστερόχερη μαεστρία του σε σχεδόν όλα τα όργανα και ιδίως το θρυλικό του μπάσο Höfner 500/1. Η συνθετική του ικανότητα και η μελωδικότητα των τραγουδιών του χάρισαν όλες τις επιτυχίες που ακόμη και σήμερα συγκινούν νέους όλων των ηλικιών.

Ξεκινώντας με το άλμπουμ του 1967 Sgt. Το Pepper’s Lonely Hearts Club Band, σταδιακά έγινε ο de facto ηγέτης των Beatles, παρέχοντας τη δημιουργική ώθηση στα περισσότερα από τα μουσικά και κινηματογραφικά τους έργα. Τα τραγούδια των Beatles “And I Love Her” (1964), “Yesterday” (1965), “Eleanor Rigby” (1966) και “Blackbird” (1968) κατατάσσονται στα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια της ιστορίας.

Το 1970, ο Μακ Κάρτνεϋ έκανε το ντεμπούτο του ως σόλο καλλιτέχνης με το άλμπουμ McCartney. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1970, ηγήθηκε των Wings, μιας από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της δεκαετίας, με περισσότερα από δώδεκα διεθνή κορυφαία  single και άλμπουμ. Ο Μακ Κάρτνεϋ επανέλαβε τη σόλο καριέρα του το 1980. Από το 1989, έχει περιοδεύσει με συνέπεια ως σόλο καλλιτέχνης. Το 1993, δημιούργησε το μουσικό δίδυμο το Fireman with Youth. Πέρα από τη μουσική, έχει συμμετάσχει σε έργα για την προώθηση διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με θέματα όπως τα δικαιώματα των ζώων, το κυνήγι φώκιας, οι νάρκες ξηράς, η χορτοφαγία, η φτώχεια και η μουσική εκπαίδευση.

Ο Μακ Κάρτνεϋ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες και ερμηνευτές όλων των εποχών. Έχει γράψει ή συν-γράψει 32 τραγούδια που έχουν μπει στο Billboard Hot 100 και από το 2009 είχε πωλήσεις 25,5 εκατομμυρίων δίσκων με πιστοποίηση RIAA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν δύο εισαγωγές στο Rock and Roll Hall of Fame (ως μέλος των Beatles το 1988 και ως σόλο καλλιτέχνης το 1999), 18 Grammy Awards, είναι μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από το 1965, και ιππότης από το 1997 για υπηρεσίες προς την τέχνη της μουσικής. Από το 2020, ήταν ένας από τους πλουσιότερους μουσικούς στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία 800 εκατομμυρίων λιρών.

Εμπορική δραστηριότητα

Από τότε που ξεκίνησε το Rich List το 1989, ο Μακ Κάρτνεϋ ήταν ο πλουσιότερος μουσικός του Ηνωμένου Βασιλείου, με εκτιμώμενη περιουσία 730 εκατομμυρίων £ το 2015. Εκτός από το ενδιαφέρον της Apple Corps και της MPL Communications, μιας εταιρείας ομπρέλα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, διαθέτει σημαντικό κατάλογο μουσικών εκδόσεων, με πρόσβαση σε πάνω από 25.000 πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων δημοσίευσης στα μιούζικαλ Guys and Dolls, A Chorus Line, Annie και Grease. Κέρδισε 40 εκατομμύρια λίρες το 2003, το υψηλότερο εισόδημα εκείνο το έτος στα επαγγέλματα των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αυξήθηκε σε £ 48,5 εκατομμύρια μέχρι το 2005. Η περιοδεία του Μακ Κάρτνεϋ On the Run απέφερε £ 37 εκατομμύρια το 2012.

Ο Μακ Κάρτνεϋ υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ηχογράφησης, ως μέλος των Beatles, με την Parlophone Records, θυγατρική της EMI, τον Ιούνιο του 1962. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ηχογραφήσεις των Beatles διανεμήθηκαν από τη θυγατρική εταιρεία EMI Capitol Records. Οι Beatles υπέγραψαν ξανά με την EMI για άλλα εννέα χρόνια το 1967. Αφού διαμόρφωσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, την Apple Records, το 1968, οι ηχογραφήσεις των Beatles θα κυκλοφορούσαν μέσω της Apple αν και οι μήτρες εξακολουθούσαν να ανήκουν στην EMI. Μετά τη διάλυση των Beatles, η μουσική του Μακ Κάρτνεϋ συνέχισε να κυκλοφορεί από την Apple Records στο πλαίσιο της σύμβασης ηχογράφησης των Beatles το 1967 με την EMI, η οποία έληξε μέχρι το 1976. Μετά την επίσημη διάλυση της συνεργασίας των Beatles το 1975, ο Μακ Κάρτνεϋ επανυπέγραψε με την EMI παγκοσμίως και την Capitol στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία, αποκτώντας την κυριότητα του σόλο καταλόγου του από την EMI ως μέρος της συμφωνίας.

Το 1979, ο Μακ Κάρτνεϋ υπέγραψε με την Columbia Records στις ΗΠΑ και τον Καναδά – φέρεται να έλαβε το πιο επικερδές συμβόλαιο ηχογράφησης της βιομηχανίας μέχρι σήμερα, ενώ παρέμεινε με την EMI για διανομή σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ως μέρος της συμφωνίας, η CBS προσέφερε στον Μακ Κάρτνεϋ την ιδιοκτησία της Frank Music, εκδότη του καταλόγου του αμερικανικού τραγουδοποιού Frank Loesser. Οι πωλήσεις των άλμπουμ του Μακ Κάρτνεϋ ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες της CBS και σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχασε τουλάχιστον 9 εκατομμύρια δολάρια στη σύμβαση. Ο Μακ Κάρτνεϋ επέστρεψε στην Capitol στις ΗΠΑ το 1985, παραμένοντας με την EMI έως το 2006. Το 2007, ο Μακ Κάρτνεϋ υπέγραψε με την Hear Music, και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης της εταιρείας. Παραμένει εκεί από τον δίσκο του 2012 Kisses on the Bottom.

Το 1963, ο Ντικ Τζέιμς ίδρυσε τα Northern Songs  για να δημοσιεύσει τα τραγούδια των Λένον – Μακ Κάρτνεϋ. Ο Μακ Κάρτνεϋ κατείχε αρχικά το 20% των Northern Songs, το οποίο έγινε 15% μετά από δημόσια προσφορά μετοχών το 1965. Το 1969, ο Τζέιμς πούλησε ένα κομμάτι των Northern Songs στην Associated Television (ATV) του Lew Grade, μετά την οποία οι Μακ Κάρτνεϋ και Λένον πούλησαν τις υπόλοιπες μετοχές τους αν και παρέμειναν υπό σύμβαση με την ATV έως το 1973. Το 1972, ο Μακ Κάρτνεϋ επανυπέγραψε με την ATV για επτά χρόνια σε μια κοινή συμφωνία μεταξύ της ATV και της McCartney Music. Από το 1979, η MPL Communications έχει δημοσιεύσει τα τραγούδια του Μακ Κάρτνεϋ.

Οι Μακ Κάρτνεϋ και Γιόκο Ονο προσπάθησαν να αγοράσουν τον κατάλογο Northern Songs το 1981, αλλά ο Grade αρνήθηκε την προσφορά τους. Λίγο αργότερα, η μητρική εταιρεία της ATV Music, Associated Communications Corp., εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία Robert Holmes à Court, ο οποίος αργότερα πούλησε την ATV Music στον Μάικλ Τζάκσον το 1985. Ο Μακ Κάρτνεϋ έχει επικρίνει την αγορά και το χειρισμό του Τζάκσον από τη Northern Songs τα τελευταία χρόνια. Το 1995, ο Τζάκσον συγχώνευσε τον κατάλογό του με τη Sony έναντι £ 59.052.000 (95 εκατομμύρια δολάρια), δημιουργώντας τη Sony / ATV Music Publishing, στην οποία διατήρησε τη μισή ιδιοκτησία. Η Northern Songs διαλύθηκε επίσημα το 1995 και απορροφήθηκε στον κατάλογο Sony / ATV. Ο Μακ Κάρτνεϋ λαμβάνει δικαιώματα που μαζί αποτελούν το 33⅓ τοις εκατό του συνόλου των εμπορικών εσόδων στις ΗΠΑ και ποικίλλουν αλλού μεταξύ 50 και 55 τοις εκατό. Δύο από τα πρώτα τραγούδια των Beatles – “Love Me Do” και “P.S. I Love You” – δημοσιεύθηκαν από μια θυγατρική της EMI, Ardmore & Beechwood, πριν υπογράψουν με τον James. Ο McCartney απέκτησε τα δικαιώματα δημοσίευσής τους από τον Ardmore το 1978 και είναι τα μόνα δύο τραγούδια των Beatles που ανήκουν στην MPL Communications.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή