Η συζήτηση για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αργεί πολύ, σχολίασε ο πρόεδρος της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς, σε σημερινή συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αργούν αρκετά στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γουίλιαμς, αναφερόμενος στην πιθανή αύξηση των επιτοκίων, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτό που προηγείται είναι η έναρξη του tapering. «Αυτή την ώρα, νομίζω ότι η προσοχή είναι στραμμένη στο tapering» εξήγησε, αναφερόμενος στην επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Fed, οι επενδυτές έχουν διαπιστώσει ότι στο τραπέζι της FOMC, στο οποίο συμμετέχει και ο Γουίλιαμς, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να συζητείται η έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων που τέθηκε σε εφαρμογή από πέρυσι για τη στήριξη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας. Το πρόγραμμα ανέρχεται σε 120 δισ. δολάρια το μήνα και η Τράπεζα έχει υποσχεθεί πως θα το κρατήσει έως ότου η αμερικανική οικονομία επιδείξει «σημαντική περαιτέρω πρόοδο» προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

«Πρόοδος έχει σαφώς επιτευχθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και δεν νομίζω πως φτάσαμε ακόμη στο επίπεδο της “σημαντικής περαιτέρω προόδου” που έχουμε θέσει ως κριτήριο» σχολίασε ο κ. Γουίλιαμς. Κοινώς η ώρα για το tapering δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά πλησιάζει…

Αντιθέτως, αυτό δεν ισχύει ακόμη για το ζήτημα των επιτοκίων, καθώς η αύξηση τους αργεί ακόμη αρκετά, σύμφωνα με τον διοικητή της New York Fed. Κι αυτό παρά τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τον κ. Γουίλιαμς να συμμερίζεται την άποψη πως το άλμα στις τιμές θα είναι πρόσκαιρο.

«Σαφώς τα πρόσφατα στοιχεία από τον πληθωρισμό είναι πολύ υψηλά και είναι εύλογο πως προσελκύουν την προσοχή και από μας και από όλους» παραδέχτηκε ο κ. Γουίλιαμς. Όμως, «η κάθετη αύξηση στις τιμές που είδαμε τους τελευταίους μήνες θα είναι κυρίως προσωρινή, επομένως μετά την αύξηση του πληθωρισμού γύρω στο 3% φέτος, περιμένω πως ο δείκτης θα υποχωρήσει και πάλι γύρω στο 2% την επόμενη χρονιά» σχολίασε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ