Τα futures των βασικών δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά την πτώση την προηγούμενη μέρα και την μικρή υποχώρηση των Dow και S&P500 επίσης, έδειξαν πως η διάθεση για ρίσκο έχει επιστρέψει. Τα futures του FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωναν άνοδο +0,14% τη μέρα που αναμένεται η απόφαση για τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας. Ο CAC 40 με τα futures του στο +0,55% εμφανιζόταν ως ο δείκτης που σίγουρα θα άνοιγε με κέρδη, ενώ τα futures του DAX είχαν μεταβολή +0,33%. Τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, μετά από μια μικρή πτώση του S&P 500 χθες, παρά τα κέρδη των εταιρειών που επωφελούνται από το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ένα ράλι για την Tesla Inc. βοήθησε το Nasdaq Composite να καταγράψει άλλο ένα ρεκόρ.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,48%, ο CAC40 άνοδο +0,38%, ο IBEX κέρδιζε +0,63%, ο FTSE100 ενισχυόταν +0,11%. Δικαιώνοντας απόλυτα τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με κέρδη +0,31% και η μεταβολή του ενισχύθηκε γρήγορα στο +0,38%. Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα μηνύματα των αρμοδίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Οι αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική παραμένει σε ισχύ για να υποστηρίξει την ανάκαμψη, επισημαίνοντας επίσης μια πιθανή σταδιακή απόσυρση της έκτακτης στήριξης τους επόμενους μήνες. Τόνισαν επίσης ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα εξαρτηθεί από τον επίτευγμα των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Αυτό προκάλεσε μια συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές για τις αγορές, ειδικά τα στοιχήματα που συνδέονται με την επιτάχυνση της ανάπτυξης, που κυριάρχησαν στη σκέψη των επενδυτών φέτος.

Ωστόσο, υπάρχουν και αντικρουόμενα μηνύματα που συντηρούν τις επενδυτικές επιφυλάξεις σύμφωνα με τον Ben Gutteridge της INVESCO που σχολίαζε στο Bloomberg το άνοιγμα στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Fed στο Dallas, Robert Kaplan, ο οποίος ανέφερε πιθανή αύξηση της τιμής του επιτοκίου το επόμενο έτος, δήλωσε ότι η οικονομία θα πληροί πιθανότατα τις προϋποθέσεις που έθεσε η Fed για μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ο ομόλογός του στην Ατλάντα, Ραφαήλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει να επιβραδύνει τέτοιες αγορές του QE τους επόμενους μήνες.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πρώτο δεκάλεπτο ενισχύονται οι μετοχές Τεχνολογίας +0,44%, των Τραπεζών +0,59% όσο και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ενώ η Αυτοκινητοβιομηχανία κέρδιζε +0,66%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE 100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -0,22% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,28% στις 10:13 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,68% αφού μειώθηκε την Τετάρτη -1,15%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,61% , με -0,91% απώλειες την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,65% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,82%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,45% με επίδοση την προηγούμενη -0,94%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο -0,73% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 ώρα Ελλάδας +0,53%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης ανέβασε ταχύτητα, αγγίζοντας υψηλό 15ετίας τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας και η απελευθέρωση της συμπιεσμένης ζήτησης έφεραν έκρηξη στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη PMI στον τομέα των υπηρεσιών, ο PMI διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 58,0 μονάδες από 55,2 τον προηγούμενο μήνα, ο σύνθετος PMI ανέβηκε στις 59,2 από 57,1 και ο δείκτης PMI μεταποίησης διατηρήθηκε στις 63,1, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Τα δεδομένα της Τετάρτης έδειξαν ότι η παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό με βάση τα δεδομένα που χρονολογούνται από το 2007. Τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις από την πλευρά των προμηθευτών, αύξηση ρεκόρ στο κόστος υλικών που χρειάζονται και δυσκολίες πρόσληψης.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που θα μετρήσουν στις αποφάσεις των συναλλασσόμενων σήμερα είναι τα ακόλουθα: Απόφαση επί του επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας. Η Fed δημοσιεύει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων αναμένονται τα Αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ, οι νέες αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Tι έγνε σε Wall Street και Aσία

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,21% ή 71,34 μονάδες στις 33.874,24, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,11% στις 4.241,84 μονάδες ενώ ο Nasdaq εμφάνισε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο μόλις +0,13% στις 14.271,73 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+1,1%) και Walt Disney (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co. (-1,3%) και Intel (-1,1%).

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε ότι το υπουργείο της ενδέχεται να δώσει τέλος στα μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποφύγει την παραβίαση του ορίου χρέους των ΗΠΑ το Αύγουστο, εκτός εάν το Κογκρέσο ενεργήσει για να αποτρέψει μια πιθανή αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του Δημοσίου που θα ήταν «καταστροφική».

Οι αγορές μετοχών της Ασίας ήταν σταθερές σήμερα, αφού οι μετοχές των ΗΠΑ κινήθηκαν σε στενό εύρος καθώς οι traders αφομοίωναν τα σχόλια από αξιωματούχους της Fed για τις προοπτικές του προγράμματος τόνωσης. Τα ομόλογα των ΗΠΑ επίσης άλλαξαν πολύ λίγο τα επίπεδα των αποδόσεών τους. Ο δείκτης Topix της Ιαπωνίας ήταν 0,1% χαμηλότερα. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε 0,2%. Η αγορά στην Αυστραλία S & P / ASX 200 υποχώρησε 0,3%. Ο δείκτης Shanghai China Composite άλλαξε λίγο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές