Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε η σημερινή άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των 128,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για άλλο ένα «επίτευγμα» της «το οποίο επιβαρύνει για άλλη μία φορά τους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να μετρούν επιβαρύνσεις από όταν ανέλαβε η ΝΔ».

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «η διαρκής άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποκορύφωμα το σημερινό ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh, που πολύ φοβόμαστε πως δε θα είναι το τελευταίο, ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παρόχων, ρήτρα που θα εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο και η ΔΕΗ, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές ενώ ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με την πανδημική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνέχεια των κατά 20% περίπου αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν η κατάρρευση των τιμών καυσίμων δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές, ενώ οι προμηθευτές πουλούσαν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρεται επίσης και στο target model, ενώ καταλήγει ζητώντας την άμεση παρέμβαση, και με μόνιμο μηχανισμό εποπτείας, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της αρμόδιας αρχής (ΡΑΕ). Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις»

Η απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τη δήλωση Φάμελλου σημειώνει, μέσω πηγών του, ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες».

Γίνεται πιο συγκεκριμένο και περιγράφει: «Ο μέσος όρος στην αγορά της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα ανήλθε σε 101,82 ευρώ/MWh. Σε αρκετές χώρες η τιμή είναι υψηλότερη, όπως στη Σερβία (102,25 ευρώ/MWh), τη Ρουμανία (108,46 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (108,46 ευρώ/MWh). Σε πολλά άλλα κράτη η τιμή διαμορφώνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως στην Ιταλία (98,16 ευρώ/MWh), τη Σλοβακία (97,2 ευρώ/ΜWh) και την Τσεχία (97,07 ευρώ/MWh)».

Κύκλοι του ΥΠΕΝ εξηγούν επίσης πως «οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη ζέστη που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Οφείλονται επίσης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των τιμών στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων».

Επιπλέον κάνει λόγο για τις εκτιμήσεις της πορείας της ζήτησης: «Η αυριανή ζήτηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 182,17 GWh, αυξημένη κατά 42% συγκριτικά με τις αρχές του μήνα όταν η ζήτηση διαμορφώθηκε σε 128 GWh. Για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, επιστρατεύθηκε το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Κατά τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, «τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από το 20% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%.»

Κι ακόμη αναφέρεται και σε άλλους παράγοντες: «Η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας είναι συζευγμένη με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, ως εκ τούτου η εγχώρια τιμή επηρεάζεται από εκείνες που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες. Εδώ και αρκετές ημέρες η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης του υποθαλάσσιου καλωδίου, γεγονός το οποίο μειώνει τις διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές χονδρικής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια