Στο «βάθρο» των νικητών του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού της Κομισιόν «Responsible Island» ανέβηκε το νησί της Τήλου, με τον τοπικό δήμο να κερδίζει το έπαθλο των 100.000 ευρώ, χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων διακρίθηκε χάρη στο υψηλό μερίδιο των ΑΠΕ στην ικανοποίηση των τοπικών ενεργειακών αναγκών, οι οποίες καλύπτονται με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η βράβευση αποτελεί επιστέγασμα των πρόσφατων προσπαθειών του δήμου για «καθαρή» ενέργεια στο νησί, μέσω μια σειράς επενδύσεων στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, όπως περιγράφει η Κομισιόν, στα θετικά προσμετράει και την προσπάθεια του νησιού να κινηθεί προς ουδέτερες περιβαλλοντικά μορφές μεταφορών, όπως η επέκταση του δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων Ι.Χ., αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού του οδικού δικτύου.

Πρώτο βραβείο στο νησί Ero της Δανίας

Το πρώτο βραβείο για το 2020 κέρδισε το νησί Ero της Δανίας, το οποίο αναδείχθηκε ως το πλέον φιλικό της Ευρώπης προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να κερδίσει το έπαθλο των 500.000 ευρώ.

Οι πολίτες και ο δήμος του Ero έχουν αναπτύξει αειφόρες λύσεις για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Με συνεργατικό τρόπο χρηματοδότησαν τις ανεμογεννήτριες του νησιού, οι οποίες παράγουν περίπου το 130% της ισχύος που καταναλώνουν οι κάτοικοί του.

Ταυτόχρονα, η πλεονάζουσα αιολική ενέργεια τροφοδοτεί το πλήρως ηλεκτρικό E-ferry Ellen. Το E-ferry Ellen είναι ένα πρωτοποριακό ηλεκτρικό πλοίο, το οποίο κατά την λειτουργία του το 2019, ήταν το μεγαλύτερο ηλεκτρικό πορθμείο στον κόσμο. Το φέρι με μία φόρτιση διανύει 40 χιλιόμετρα, το οποίο από μόνο του είναι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι συστοιχίες φωτοβολταϊκών του νησιού είναι από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα έργα στον κόσμο. Παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης του νησιού και ανήκουν συλλογικά στους καταναλωτές.

Το δεύτερο βραβείο κατέληξε στο ισπανικό νησί El Hierro, το οποίο θα εισπράξει το ποσό των 250.000 ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σπατάλη τροφίμων: Μια οικολογικών διαστάσεων καταστροφή
Green |

Τεράστια οικολογική καταστροφή - Το 40% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια

Νέα έρευνα δείχνει ότι το 40% των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, με πάνω από τις μισές ποσότητες να πετιούνται στην παραγωγή, πολύ πριν φτάσουν στο καλάθι του καταναλωτή. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι βαρύ

ΕΚΠΑ – Yale: Ιδρύουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Academia |

ΕΚΠΑ – Yale: Ιδρύουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό Κέντρο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Η σύμπραξη των πανεπιστημίων θα συντελέσει στην εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων που συνθέτουν το επιστημονικό με το κοινωνικό στοιχείο για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία

ΗΠΑ: Μήνυμα Γέλεν προς τις αναπτυξιακές τράπεζες για την Κλιματική Αλλαγή
Green |

Μήνυμα Γέλεν προς τις αναπτυξιακές τράπεζες για την Κλιματική Αλλαγή

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εείπε χθες στους υπεύθυνους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών να κινητοποιήσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η απειλητική φύση, μέσα από τον φακό του Mitch Dobrowner
Green |

Η απειλητική φύση, μέσα από τον φακό του Mitch Dobrowner

Ο Dobrowner, ο οποίος ζει μεταξύ Λος Άντζελες και Λόουν Πάιν της Καλιφόρνιας, στήνει τον φακό του μπροστά σε αποκαλυπτικών διαστάσεων και έντασης καταιγίδες που λυσσομανούν πάνω από αγροτικές περιοχές στις Πολιτείες Οκλαχόμα, Κάνσας και Βόρεια Ντακότα