Με τον… χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών πως οι μέτοχοι της Toshiba θα προσέλθουν με… άγριες διαθέσεις στη σημερινή γενική συνέλευση της ιαπωνικής βιομηχανίας, καθώς πράγματι ψήφισαν υπέρ της εκδίωξης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για μια απόφαση με ιστορική σημασία για τα επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας, η οποία δεν φημιζόταν καθόλου για τον ακτιβισμό των επενδυτών και μετόχων.

Η άρνηση των μετόχων να εγκρίνουν τον επαναδιορισμό του Οσάμου Ναγκαγιάμα σχετίζεται με τις αποκαλύψεις ανεξάρτητης έκθεσης που κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εταιρία, σε συνεργασία και με την ιαπωνική κυβέρνηση, προσπάθησε να εμποδίσει την ενίσχυση της επιρροής των ξένων επενδυτών και πως τελικά υποχρέωσε τους ξένους μετόχους να ακολουθούν τις βουλές και τα ψηφίσματα της διοίκησης.

Μάλιστα, η έκθεση ανέφερε πως η γενική συνέλευση του 2020 δεν είχε διεξαχθεί με δίκαιους όρους και πως η διοίκηση προσπάθησε να συγκαλύψει τις ενέργειες της και την συμπαιγνία με την κυβέρνηση.

Το θέμα είχε προκαλέσει σάλο μεταξύ των μετόχων ευρύτερα ως μια απαράδεκτη διοικητική πρακτική που δεν συνάδει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και πλήττει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικό προορισμό. Έτσι, η γενική συνέλευση θα ήταν η αφορμή, ώστε οι μέτοχοι να περάσουν στην αντεπίθεση και να ζητήσουν νέους όρους εταιρικής διακυβέρνησης.

Τον Απρίλιο εξάλλου είχε προηγηθεί και η παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου Νοβουάκι Κουρουματάνι, ο οποίος στοχοποιήθηκε για τη στάση του απέναντι στην προσφορά εξαγοράς που είχε υποβάλει προς την ιαπωνική βιομηχανία η αμερικανική επενδυτική CVC Capital Partners. Όμως, οι μέτοχοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τους και μέλη του διοικητικού συμβουλίου και βέβαια το βετεράνο πρόεδρο Οσάμου Ναγκαγιάμα.

Το σύνολο του διεθνούς Τύπου σχολίασε τις εξελίξεις στην Toshiba ως μια μοναδική κίνηση που θέτει κυριολεκτικά νέα δεδομένα στην επιχειρηματική σκηνή της Ιαπωνίας και στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης. Από εκεί και πέρα μέσα στη ημέρα, όσα μέλη του συμβουλίου κατάφεραν να επανεκλεγούν θα πρέπει να συνεδριάσουν για να επιλέξουν νέο πρόεδρο, ο οποίος ως πρώτο μέλημα θα έχει να τακτοποιήσει το… χάος που άφησε ο προκάτοχος του και να επαναφέρει την ειρήνη στις τάξεις των μετόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή