Αέρας νίκης για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Στις επτά μονάδες η διαφορά απέναντι στους Πράσινους.

Την Άνγκελα Μέρκελ φιλοδοξεί να διαδεχθεί στην καγκελαρία ο νέος πρόεδρος της CDU Άρμιν Λάσετ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση Deutschland-Trend για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η κεντροδεξιά συμμαχία των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές) υπό τον Λάσετ παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 28%. Οι Πράσινοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 21%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) περιορίζονται στην τρίτη θέση με 15%. Ακολουθούν το εθνολαϊκιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), οι Φιλελεύθεροι (FDP) και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Ρεαλιστική φαίνεται με αυτά τα δεδομένα μία κυβέρνηση συνασπισμού της Κεντροδεξιάς με τους Πράσινους, αλλά εξίσου πιθανή θα ήταν μία μετεκλογική συμμαχία της CDU με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα πάντα με το Deutschland-Trend το 39% των ερωτηθέντων εκφράζει την προτίμησή του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ορίζοντας και τον καγκελάριο. Μόλις το 16% θα επιθυμούσε να δει πρώτο κόμμα τους Πράσινους. Στα τέλη Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%. Ηγετικό ρόλο για τους Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να επιθυμεί ένα ποσοστό 16% των ψηφοφόρων. Πάντως, οι τρεις ψηφοφόροι στους δέκα δεν υποστηρίζουν κανένα από αυτά τα σενάρια. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι Πράσινοι είχαν κάνει άλμα στις δημοσκοπήσεις και κατέκτησαν την πρώτη θέση, μόλις έδωσαν το χρίσμα για την καγκελαρία στην 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ. Ωστόσο η πρωτιά δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις.

“Χάσμα γενεών” στις δημοσκοπήσεις

Σε άλλη δημοσκόπηση για το “Πολιτικό Βαρόμετρο” του τηλεοπτικού δικτύου ZDF οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται σταθερά, φτάνοντας το 29%. Στο 22% παραμένουν οι Πράσινοι, στο 14% περιορίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες. Από 10% συγκεντρώνουν οι Φιλελεύθεροι και η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), ενώ η Αριστερά κυμαίνεται στο 7%. Στο ερώτημα “ποιον υποστηρίζετε για καγκελάριο;” το 34% των ερωτηθέντων εκφράζει την προτίμησή του για τον χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ, το 26% για τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και μόλις το 24% για την Αναλένα Μπέρμποκ. Προφανές είναι όμως και το χάσμα των γενεών: στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών η υπεροχή της Μπέρμποκ είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς η υποψήφια των Πρασίνων συγκεντρώνει το 56% των προτιμήσεων, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών υποχωρεί στο 11%.

Πάντως, οι οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να προβλεφθεί ο νικητής των εκλογών του Σεπτεμβρίου και ένας βασικός λόγος για την αβεβαιότητα που επικρατεί είναι η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική. Σχολιάζοντας με χιούμορ την εξέλιξη αυτή, ο σκιτσογράφος της γερμανικής  εφημερίδας Tageszeitung (TAZ) απεικονίζει τη Μέρκελ να αγορεύει στη Βουλή και να λέει: “Μην στενοχωριέστε, μόλις ακούσετε τις προγραμματικές δηλώσεις του Λάσετ θα καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα δεν έχω αποχωρήσει…”

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης