Την εβδομάδα έως τις 20 Ιουνίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε βελτίωση καθώς αυξήθηκε από τις από τις 90,1 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 93,4 μονάδες. Έτσι, μετά τη μείωση της προηγούμενης εβδομάδας πλησίασε στο επίπεδο που βρισκόταν δύο εβδομάδες πριν. Αύξηση σημειώθηκε στον επιμέρους δείκτη της υγείας, στην αγορά εργασίας και στην κινητικότητα, ενώ μείωση στη ζήτηση και κατανάλωση.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται περαιτέρω βελτίωση κατά την εβδομάδα έως τις 6 Ιουνίου. Ο δείκτης έφτασε στις 81,7 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 80,2 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις της ζήτησης/κατανάλωσης, της κινητικότητας και της υγείας.

Προβλέψεις για το ΑΕΠ

Δεν υπάρχει αναθεώρηση των εκτιμήσεων. Οι προβλέψεις του Ιουνίου δείχνουν ανάπτυξη 4,35% για το 2021 και 5,75% για το 2022 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Recovery tracker του E-learning του ΕΚΠΑ.

Πανδημία και Οικονομία
Οι  ανοδικές τάσεις στην οικονομία παραμένουν σταθερές καθώς μειώνονται σημαντικά τα κρούσματα , οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia