Θα έχει έναν… αυτοκρατορικά πανηγυρικό χαρακτήρα η αυριανή τελετή εγκαινίων του νέου τραπεζικού κόμβου της JPMorgan Chase στο Παρίσι. Τα «μεγαλεία» θα ξεκινήσουν από σήμερα στις Βερσαλλίες, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν θα δεξιωθεί τον Τζέιμι Ντάιμον. Στο κόκκινο χαλί που θα στρώσει ο Γάλλος πρόεδρος στη μεγαλοπρεπή είσοδο του παλατιού των Βουρβώνων (20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας) δεν θα περπατήσει όμως μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας. Περίπου 120 συνάδελφοί του τραπεζίτες θα συμμετάσχουν στην εφετινή εκδήλωση με τον εύλογο τίτλο «Επιλέγω Γαλλία».

«Το Παρίσι επιστρέφει στον παγκόσμιο χάρτη των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», θα διακηρύξει ο Μακρόν που, οκτώ μήνες πριν από την προσπάθεια επανεκλογής του (και με πολύ ανησυχητικά για την πολιτική καριέρα του μηνύματα να έχουν φτάσει από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών), είναι επόμενο να θέλει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αδιαμφισβήτητη αυτή επιτυχία του Παρισιού, που πασχίζει να προσελκύσει όσους μπορεί περισσότερους από τους τραπεζίτες που εγκαταλείπουν το Λονδίνο – ως γνωστόν μείζων ανταγωνιστής της γαλλικής πρωτεύουσας στην προσπάθεια αυτή είναι η πόλη της Φραγκφούρτης, η «τραπεζική πρωτεύουσα» της Γερμανίας και της ΕΕ εξάλλου, αφού εκεί εδρεύει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Επιλέγω Γαλλία»

Η εκδήλωση «Επιλέγω Γαλλία» διοργανώνεται στις αρχές του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια με στόχο να ενισχύσει το ρόλο και τη θέση της Γαλλίας ως διεθνούς επενδυτικού και τραπεζικού προορισμού. Εφέτος η όλη φιέστα θα αποκτήσει μεγαλύτερη ουσία και πειστικότητα, αφού την επομένη ο Μακρόν μαζί με τον Ντάιμον θα κόψουν την κορδέλα στο νέο «hub» της JPMorgan στο κέντρο του Παρισιού, απέναντι από το Μουσείο του Λούβρου. Στα γραφεία της αμερικανικής τράπεζας θα στεγαστούν περίπου 440 τραπεζίτες. Και πολλοί εξ αυτών που θα μετακομίσουν στη λαμπερή Rue de Rivoli, θα φύγουν από το Σίτι του Λονδίνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμβουλοι του Μακρόν «πουλάνε» το όλο γεγονός ως απόδειξη της ανταπόκρισης που βρήκε η έκκληση την οποία είχε κάνει το 2017 ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της Γαλλίας σε ξένες τράπεζες να μετεγκατασταθούν στο Παρίσι (ο Μακρόν είχε το βλέμμα στραμμένο στο Σίτι βέβαια όταν τα έλεγε αυτά). Και βεβαίως ως απόδειξη της επιτυχίας που είχαν οι φιλικές προς το επιχειρείν μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε αμέσως μετά την εκλογή του ο Μακρόν, ο οποίος υπήρξε εξάλλου και ο ίδιος άνθρωπος του «συναφιού» προτού εμπλακεί με την πολιτική, αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στην επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co.

Ο νέος κόμβος συναλλαγών που δημιουργεί η JPMorgan στο Παρίσι αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία της πολιτικής του Μακρόν, αλλά κυρίως είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα των αλλαγών που επιφέρει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο το Brexit από τον περασμένο Ιανουάριο, που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Και η πιο χαρακτηριστική από τις αλλαγές αυτές είναι ίσως οι «αποεπενδύσεις» των μεγάλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων από τη βρετανική πρωτεύουσα, 35 χρόνια μετά την υιοθέτηση των ευνοϊκών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ που μετέτρεψαν το Σίτι σε διεθνές τραπεζικό κέντρο – το μεγαλύτερο μακράν στην Ευρώπη.

Το Σίτι κατεβάζει ρολά

Η JPMorgan και οι άλλες τράπεζες της Wall Street επί δεκαετίες ολόκληρες χρησιμοποιούσαν το Σίτι ως πύλη εισόδου στην ΕΕ. Μετά το καταστροφικό (όπως και οι ίδιοι οι Βρετανοί σιγά σιγά αντιλαμβάνονται) δημοψήφισμα που διενήργησε πριν από ακριβώς πέντε χρόνια (ήταν Ιούνιος του 2016) ο αυτοκτονικός Ντέιβιντ Κάμερον, ο κόσμος των τραπεζών άρχισε να σχεδιάζει την απομάκρυνσή του από ένα παραδοσιακά φιλελεύθερο και εξωστρεφές χρηματοοικονομικό κέντρο, που όμως προτίμησε την αυτοαπομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο.

Έτσι τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες τράπεζες αναγκάστηκαν να δαπανήσουν εκατομμύρια δολάρια για να μετεγκαταστήσουν δραστηριότητες από το ολοένα και πιο «περίκλειστο» Σίτι σε οικονομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης, κυρίως στο Παρίσι, τη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ και βεβαίως το Δουβλίνο, που φαίνεται πως δεν είναι μόνο οι γίγαντες Silicon Valley που το προτιμούν ως «προγεφύρωμα» στην Ευρώπη.

Η εταιρεία συμβούλων ΕΥ έχει υπολογίσει ότι περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισ. δολαρίων και επίσης 7.500 θέσεις τραπεζικών στελεχών μετακινήθηκαν από το Λονδίνο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως μεταδίδει το Reuters, «μετά τις αρχικές αυτές κινήσεις οι τράπεζες που άνοιξαν νέα γραφεία στην ηπειρωτική Ευρώπη αναρωτιούνται πλέον αν υπάρχει αρκετή δουλειά στο Λονδίνο για να κρατούν και εκεί ανοικτά τα γραφεία τους».

Ο ίδιος ο Τζέιμι Ντάιμον, ο σταρ μεγαλομάνατζερ της JPMorgan που υποδέχεται και δεξιώνεται με αυτοκρατορικές τιμές σήμερα και αύριο ο Μακρόν, σε γραπτό σημείωμα που απηύθυνε εφέτος προς τους μετόχους της τράπεζάς του σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Ίσως πλησιάσουμε σε κάποια χρόνια σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο θα αντιληφθούμε ότι έχει νόημα να μεταφέρουμε όλες τις λειτουργίες μας που εξυπηρετούν την Ευρώπη έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, προς στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Το Παρίσι των τραπεζών

Όσο για το Παρίσι, η δεξαμενή σκέψης New Financial σε έκθεσή της τον περασμένο Μάιο σημειώνει ότι έχει προσελκύσει 102 από τις συνολικά 440 βρετανικές εταιρείες (όχι μόνο χρηματοοικονομικές) που έχουν ανοίξει, λόγω Brexit, θυγατρικές στην ΕΕ. Μόνο το Δουβλίνο ξεπερνά τη γαλλική πρωτεύουσα, με 135 βρετανικές θυγατρικές. Το Παρίσι αναδεικνύεται δηλαδή προσώρας ως ο πλέον ελκυστικός προορισμός επιχειρήσεων από τη Βρετανία που δημιουργούν βάση στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Επιπλέον, Γάλλοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι τελευταίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης βοήθησαν στη δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο στο Παρίσι μετά το Brexit. Pas mal du tout, για τον πρόεδρο Μακρόν. Στενός του συνεργάτης, εξάλλου, αποκάλυψε τον τρόπο που σκέφτεται ο πρόεδρος: «Το Λονδίνο είχε τα πάντα. Φιλοδοξία μας είναι να αποκτήσει επίσης τα πάντα και το Παρίσι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή