Η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα για πολλούς Βρετανούς πολιτικούς, ιδιαίτερα τα ευρωσκεπτικιστικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Για να τελειώνει με το ζήτημα μια για πάντα, το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σχέδιο για δημοψήφισμα για την παραμονή, ή μη, της χώρας στην ΕΕ.
Αλλά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο Κάμερον και πολλοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν εκστρατεία για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, ενώ άλλοι, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, αγωνίστηκαν για να φύγει. Στις 23 Ιουνίου 2016, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν να αποχωρήσει κατά 52% σε 48%. Αυτό ήταν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα σοκ και ο David Cameron παραιτήθηκε.
Μετά από αυτό η βρετανική πολιτική έπεσε σε μια περίοδο αναταραχής. Μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σχετικά με τους όρους αποχώρησης και τις μελλοντικές σχέσεις, η διαδικασία απέβη τόσο πολιτικά προκλητική όσο και βαθιά διχαστική στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2017 και το 2019, και δύο νέους πρωθυπουργούς εκείνη την εποχή, και οι δύο Συντηρητικοί.
Η Theresa May εξελέγη ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και εποπτεύσε τις διαπραγματεύσεις για έξοδο επί τρία χρόνια, μόνο για να καταψηφιστεί η συμφωνία της από το Κοινοβούλιο τρεις φορές. Η αρχική ημερομηνία Brexit ήταν στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά μετά αναβλήθηκε για τις 31 Οκτωβρίου 2019.
Τελικά, υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. οι διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες συνεχίστηκαν μέχρι και λίγες μέρες πριν το προγραμματισμένο τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Επειδή η συνοριακή υποδομή δεν ήταν έτοιμη, η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλε την εφαρμογή των ελέγχων εισαγωγών για εμπορεύματα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ έως την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Οι προσαρμοσμένοι έλεγχοι εφαρμόστηκαν μόνο στα βρετανικά εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα αποτελέσματα του Brexit θα καθοριστούν εν μέρει από τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συμφωνήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2020 και επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και εφαρμόστηκε «προσωρινά» από την ΕΕ από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το Brexit πιθανότατα θα βλάψει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μειώσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημά του μακροπρόθεσμα και ότι το ίδιο το δημοψήφισμα έβλαψε την οικονομία.
Το Brexit είναι πιθανό να μειώσει τη μετανάστευση από τις χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και θέτει προκλήσεις για τη βρετανική τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή έρευνα και την ασφάλεια.
Όπως και σε οποιαδήποτε αποτελεσματική διαπραγμάτευση, καμία πλευρά δεν κατάφερε να πετύχει όλα όσα επεδίωκε, αν και η ΕΕ φαίνεται να κέρδισε περισσότερα από τη Βρετανία. Το Λονδίνο ήθελε τρία πράγματα από αυτές τις διαπραγματεύσεις: Δύο ήταν να αποκτήσουν ελευθερία από τους κανονισμούς της ΕΕ και το δικαίωμα του Λονδίνου να καθορίσει τη δική του μετανάστευτική πολιτική. Ο τρίτος στόχος ήταν η διατήρηση ευνοϊκών εμπορικών συμφωνιών με την Ευρώπη, η οποία απορροφά περίπου τις μισές εξαγωγές της Βρετανίας. Η ΕΕ ήθελε να διατηρήσει το ελεύθερο εμπόριο αλλά όχι με κόστος το ρυθμιστικό της καθεστώς. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι πέτυχας τους περισσότερους από τους στόχους του, αλλά φυσικά ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες. Το πιο ευχάριστο, και για τις δύο πλευρές, μέρος της συμφωνίας είναι ότι το εμπόριο θα συνεχιστεί χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις για αγαθά και ορισμένες υπηρεσίες.
Latest News
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου