Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ αποδεσμεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του NextGenerationEU, το προσωρινό μέσο για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ευρώπης και την προώθηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και ανθεκτικής οικονομίας μετά την πανδημία.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται σήμερα προορίζονται για 41 εθνικά και περιφερειακά προγράμματα σε 16 κράτη μέλη (Γαλλία, Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Εσθονία Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία και Κροατία) από την πρωτοβουλία «Βοήθεια για την ανάκαμψη για τη συνοχή και τα εδάφη της Ευρώπης» (REACT-EU) , η πρωτοβουλία που βοηθά τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων και ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Τα κονδύλια στο πλαίσιο του REACT-EU αποτελούν πρόσθετους πόρους για τα υφιστάμενα προγράμματα πολιτικής συνοχής.

Τα μέτρα στο πλαίσιο του REACT-EU θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και των μακροπρόθεσμων επενδύσεων ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, διατηρώντας και δημιουργώντας απασχόληση, ιδίως για τους νέους, υποστηρίζοντας τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας και παρέχοντας κεφάλαιο κίνησης και επενδυτική υποστήριξη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το REACT-ΕΕ χρηματοδοτεί στοχοθετημένα μέτρα για τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της επιδημίας.

Η εκταμίευση ακολουθεί την επιτυχή υλοποίηση της πρώτης πράξης δανεισμού στο NextGenerationEU.

Το 10ετές ομόλογο 20 δισ. Ευρώ ήταν η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει η ΕΕ σε μία μόνο συναλλαγή. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί από βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς ΕΕ.

Φτάνοντας στην πραγματική οικονομία

Τα πρόσθετα κονδύλια θα διοχετευθούν κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΕΕΕ).

Για την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας στα κράτη μέλη, απλοποιήθηκαν οι όροι για τη χρήση αυτών των πρόσθετων πόρων:

Η εθνική συγχρηματοδότηση δεν είναι υποχρεωτική – αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να καλύψει το 100% του κόστους εάν τα κράτη μέλη το κρίνουν απαραίτητο.
Η άμεση ρευστότητα με τη μορφή προχρηματοδότησης 11% θα συμβάλει στην εξασφάλιση γρήγορης διάθεσης αυτής της υποστήριξης, αποτρέποντας τυχόν εμπόδια.
Δεν υπάρχουν εκ των προτέρων προϋποθέσεις, ούτε απαιτήσεις για θεματική συγκέντρωση ή κατανομή ανά κατηγορία περιοχής. Το πεδίο υποστήριξης είναι ευρύ και είναι δυνατή η μεταφορά μεταξύ ΕΤΠΑ και ΕΚΤ.
Τα έργα που χρονολογούνται από την 1η Φεβρουαρίου 2020 μπορούν να επιστραφούν αναδρομικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης