Τα futures των βασικών δεικτών στην Κεντρική Ευρώπη από οριακά κέρδη πριν τις 9:00 δική μας ώρα στις 9:20 εμφάνιζαν άνοδο της τάξης του +0,10%, και καθώς πλησίαζε η έναρξη τα κέρδη τους μεγάλωναν ειδοποιώντας για άνοδο στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης.  Για τα ΣΜΕ του FTSE100 η μεταβολή ήταν +0,09%, του CAC40 κέρδιζαν +0,11% και τα futures για τον DAX ενισχυόταν +0,19% Αλλά στο τελευταίο λεπτό έγιναν θετικά αλλά οριακά.  Μια ανησυχία για την αναμόρφωση των οδηγιών για τις μετακινήσεις στην ΕΕ προκάλεσε χθες εκτίναξη των επιφυλάξεων καθώς οι επενδυτές δεν είχαν υπολογίσει μια τέτοια εξέλιξη. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση και αφορούσε στη φυγή από το ρίσκο.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,07%, ο CAC40 μεταβολή +0,6%, ο IBEX υποχώρησε -0,19%, ο FTSE100 κέρδιζε +0,05%. Δικαιώνοντας και τα μηνύματα από το σκαμπανέβασμα  στα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με κέρδη +0,02% έπιασε γρήγορα το +0,11% και η μεταβολή και σε πέντε λεπτά ήταν στο +0,18%.

Οι επενδυτές όταν έκαναν τον προγραμματισμό των κινήσεών τους για την τρέχουσα εβδομάδα με κύρια έγνοια ως τότε την αναζήτηση αιτίων μέσω των μακροοικονομικών δεδομένων για μια αλλαγή της στάσης της Fed, βλέποντας ότι τα κρίσιμα στοιχεία θα εμφανιστούν στο τέλος της εβδομάδας, αποφάσισαν να κρατήσουν ως την Παρασκευή στάση αναμονής.

Την Παρασκευή, θα δημοσιευθεί μια αναλυτική  έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιούνιο, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής της Fed και να προκαλέσει προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλότερος από ό, τι αναμενόταν από τη Fed. Απομένει συνεπώς  ο ρυθμός βελτίωσης στην αγορά εργασίας που ξεπερνά κάθε άλλο δείκτη σαν οδηγός σχετικά με το πότε η Fed θα αισθανθεί άνετα για να σηματοδοτήσει την έναρξη της μείωσης της  πολιτικής της νομισματικής διευκόλυνσης.

Οι φόβοι για την εξάπλωση των λοιμώξεων από την παραλλαγή Delta του ιού, έχουν τσακίσει το φρόνημα των επενδυτών σε μια εποχή που οι αγορές παραμένουν σε αναμονή, αφού η Fed σόκαρε τους traders στις αρχές του μήνα. Τώρα σοκάρει η κατάσταση της πανδημίας και όσα προκαλεί η επιστροφή της ανησυχίας. Η Αυστραλία καταπολεμά τις μικρές αλλά ταχέως αναπτυσσόμενες επιδημίες με απαγορεύσεις – λουκέτα σε αρκετές πόλεις για να διασφαλίσει τον πληθυσμό, ενώ η Ινδονησία αντιμετωπίζει επίσης υψηλές αριθμό κρουσμάτων, η Μαλαισία πρόκειται να επεκτείνει το lockdown που ήδη ισχύει και η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε νέους περιορισμούς.

Οι κλάδοι με άνοδο σήμερα ήταν όλοι όσοι πιέστηκαν χθες όπως των Ταξιδιών Αναψυχής +0,33%, των εταιριών Λιανικής πώλησης +0,13% με οριακή άνοδο στις τηλεπικοινωνίες και απώλειες -0,13% για τα Μέσα Ενημέρωσης. Τα μεγαλύτερα κέρδη έχουν οι κλάδοι των Χημικών +0,56%, οι Κατασκευαστικές +0,38% και των Ασφαλειών +0,15%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -0,88% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,44% στις 10:12 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,66% αφού έπεσε τη Δευτέρα -0,34%, ο CAC απόκτησε μεταβολή +0,46%, με -0,98% πτώση την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,15% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -1,99%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,35% με επίδοση την προηγούμενη -1,11%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο -0,59% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,44%. Υπάρχει σε σύντομο χρονικό διάστημα επανάκτηση της διάθεσης για ρίσκο καθώς η απειλή της πανδημίας φαίνεται να μην προβληματίζει σήμερα πανευρωπαϊκά.

*Η αναφορά περιλαμβάνει για τη διευκόλυνση της σύγκρισης με το άμεσο παρελθόν την επίδοση της περασμένης συνεδριάσεως για κάθε δείκτη.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Οι Times χθες ανέφεραν ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης βρετανών ταξιδιωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής, διαδεδομένης παραλλαγής Delta του κοροναϊού. Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση όλων των πτήσεων επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, λόγω παρόμοιων ανησυχιών. Οι μετοχές των International Consolidated Airlines, Easyjet, Wizz Air και Ryanair μειώθηκαν μεταξύ -4% και -6%.

«Παρά τα πολλά δημοφιλή τουριστικά σημεία που προσφέρονται τώρα στους Βρετανούς παραθεριστές χάρη στην ενημερωμένη πράσινη λίστα της κυβέρνησης, είναι επισφαλές και δεν θα σημαίνει πολλά αν η Γερμανία πετύχει να περάσει την άποψή της  και οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορευθεί να εισέρχονται στο σύνολο ΕΕ λόγω ανησυχίας για την παραλλαγή Delta,» δήλωσε ο Danni Hewson, αναλυτής της AJ Bell.

Στις αγορές των ΗΠΑ η ανησυχία για την νέα παραλλαγή του Covid-19 δεν έφτασε.  Έτσι  ο Dow Jones υποχώρησε -0,44% ή 150.57 μονάδες στις 34.283,27, αλλά οι Nasdaq και S&P 500 κέρδισαν 0,98% και 0,23% αντίστοιχα, για να φθάσουν στα υψηλά όλων των εποχών τη Δευτέρα, τροφοδοτούμενοι από τα κέρδη στις τεχνολογικές μετοχές καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν για μια σεζόν ανακοίνωσης ισχυρών κερδών. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook Inc, Netflix Inc, Twitter Inc και Nvidia Corp ήταν από τους ηγέτες, βοηθώντας τον S&P 500 να διατηρήσει την δυναμική του, αφού κατέγραψε την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του σε 20 εβδομάδες την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στις 9:50 δική μας ώρα -0,52% χαμηλότερα, αιωρείται μακριά από πρόσφατα υψηλά στο επίπεδο των 700,3 μονάδων, η ανοδική δυναμική του έχει σταματήσει καθώς ορισμένες χώρες επιβάλλουν εκ νέου lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής του ιού Delta. Οι μετοχές της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας μετά τις αρχικές απώλειες υποχωρούν οριακά στις 9:50, με τον δείκτη ASX / 200 να πέφτει -0,09% και τον Nikkei να χάνει -0,81%. Η αγορά της Νότιας Κορέας ήταν -0,48% χαμηλότερα και οι κινεζικές μετοχές έκαναν τον Σύνθετο Δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης να υποχωρεί επίσης -0,81%.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα

16:00 ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Φεντ Μπάρκιν (ψηφοφόρος στην  FOMC) συμμετέχει σε μια εικονική συζήτηση που φιλοξενείται από το MNI

16:40 E19: Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών 2021

16:40 Βέλγιο: Δείκτης Τιμών Καταναλωτή CPIΙουνίου

08:30 Γαλλία: Ποσοστό ανεργίας πρώτου τριμήνου

09:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Δείκτης τιμών κατοικίας για τον Ιούνιο

09:45 Γαλλία: δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή, Ιουνίου

10:00 Σουηδία: Δείκτης οικονομικής τάσης, Ιουνίου

10:00 Σουηδία: Δείκτης για την Εμπιστοσύνη καταναλωτή, Ιουνίου – –

10:00 Ισπανία: Προσαρμοσμένες λιανικές πωλήσεις Μαΐου

10:00 Ισπανία: Προκαταρκτικός Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΤΚ Ιουνίου

12:00 E19: «Τελική» εμπιστοσύνη των καταναλωτών Ιουνίου

12:00 E19: Βιομηχανική εμπιστοσύνη Ιουνίου

15:00 Γερμανία: Προκαταρκτικός Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή CPI Ιουνίου

16:00 ΗΠΑ: S&P / Case-Shiller 20-city HPI Απριλίου

17:00 ΗΠΑ: Δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή Ιουνίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders